Limba română, test pentru străini. La o școală din Oradea învață 15 elevi de diferite naționalități

Data publicării:
copil-1

Familia Gaffuri a venit în România în urmă cu un an și jumătate. Italienii și-au deschis o afacere în Oradea şI la scurt timp s-au mutat aici. Cei doi soţi vor să ia ore particulare pentru a se acomoda cu limba, însă pentru copilul lor și-au dorit, din start, o școală de stat în care se predă numai în română.

Eu nu prea înţeleg. Vorbesc foarte puţin româneşte”, spune Maria Gaffuri, mama copilului.

La școala unde va învăța Alessandro studiază și alți elevi de dfierite naționalități, de la chinezi, până la arabi.

„La început este greu. Trebuie să muncim diferențiat, trebuie să găsim căile prin care să putem comunica cu ei, dar tot din experiența mea pot să spun că până la sfârșitul clasei a IV-a s-au eliminat aceste diferențe”, afirmă învățătoarea Doina Sabău.

„Ne-am obișnuit. La noi în școală copiii străini și-au găsit locul de ani și ani de zile. Vin la școală, învață românește și pleacă instruiţi în limba română”, precizează Mircea Mitran, directorul școlii Oltea Doamna din Oradea.

Alexia și Radu au trăit şi ei emoţiile primei zile de şcoală. Sunt români, dar au crescut în America şi sunt obişnuiţi cu sistemul de învăţământ de peste ocean.

„Colegii au fost foarte cuminți, prietenoase și a fost fain”, spune Alexia, elevă clasa a V-a.

Sigur le va fi greu, pentru că ei nu au scris niciodată în limba română. În ultima lună și jumătate le-am dat niște ore de română în particular ca să îi ajute”, explică Anca Molnar, mama Alexiei.

În Oradea, numai la Școala Gimnazială Oltea Doamna sunt 15 elevi străini, de toate vârstele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri