Manuale gratuite, dar doar de 55 de lei

Data publicării:
manuale scolare liceu - agerpres - 8 septembrie 2015

Ca să recupereze măcar 55 de lei din banii daţi pe manuale, în această toamnă elevii din clasele a XI-a şi a XII-a trebuie să păstreze bonurile fiscale. Ministerul Educaţiei ar urma să le deconteze o parte din sume. Prevederea apare într-un proiect de hotărâre de guvern.

Legea Educaţiei stabileşte însă altceva: „Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat sau autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite”.

De patru ani, însă, nici vorbă de gratuitate! „Din păcate, am trecut printr-o perioadă de constrângeri bugetare. Anul acesta, bugetul ne permite sa facem un prim pas. Singura modalitate prin care putem să asigurăm acea prevedere legală este să decontăm ceea ce copiii au cumpărat. Demersul ministerului este în sensul acordării unei sume fixe şi anume 55 de lei”, a declarat Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei.

55 de lei înseamnă un manual de Matematică, unul de Limba română şi doar câteva foi din manualul de Biologie. Elevii trebuie să achite diferenţa dacă îşi cumpără toate manualele de care au nevoie, adică peste 300 de lei, în total.

Problema este că puţini elevi îşi permit să cumpere manuale noi pentru toate materiile. De cele mai multe ori, le caută la preţ redus, pe piaţa second-hand.

Până acum am vândut destul de puţine manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Mai mult s-au interesat majoritatea dacă le avem. Elevii se rezumă să cumpere doar materiile de bază: matematică, română, uneori chimie sau biologie şi culegerile”, spune Dana Smochină, librar.

Nemulţumiţi de suma mică decontată, elevii admit că e totuşi mai mult decât nimic. Şi sunt convinşi că măsura este efectul negocierilor şi al unei plângeri depuse de fostul preşedinte al Asociaţiei Elevilor, pe numele fostului ministru al Educaţiei.

Mi se pare o măsură ilegală în contextul în care avem o lege, Legea Educaţiei Naţionale, care nu se respectă de patru ani. Ministerul, din nou, nu îşi respectă obligaţiile faţă de elevi”, spune Alexandru Bajdechi, membru fondator al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Pentru următorul an şcolar, reprezentanţii Ministerului Educaţiei promit că elevii vor primi toate manualele gratuit. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri