Sari la conținut

Marş pentru ora de religie la Suceava

Protestatarii, care purtau în mâini icoane, steag și pancarte au pornit pe un traseu de trei kilometri până la spitalul Județean Suceava și retur.

Dacă ar fi așa, după cum trebuie să facem cerere, sunt și multe alte obiecte care nu-și au rostul sau care ar trebui făcute tot la cerere și atunci era foarte bine cum a fost, pentru că nimeni n-a fost obligat să participe la ora de religie”, a spus preot Nicolae Horga.

Eu, personal, nu sunt mulțumit că trebuie să depun o cerere. Câtă vreme religia a fost reintrodusă în școală după '90, fiind scoasă de regimul comunist, mi se pare că ne întoarcem în urmă cu 60 de ani”, a afirmat şi Valeriu Gavrilovici, președintele Asociației Părinți pentru ora de Religie Suceava.

Țara aceasta este structurată pe valori creștin-ortodoxe, oamenii și-au dat sângele pentru treaba asta, voievozi, nu doar oameni de rând. Şi cred că cei care fac aceste petiții ar trebui să respecte aceste valori și acest sânge vărsat de-a lungul secolelor”, a declarat Mircea Pușcașu, președintele asociației Bucovina Profundă.

Părinții, dar și copiii care au participat la marș spun că au ieșit în stradă pentru că vor religia în școli fără condiții.

Reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava spun că în toate unitățile de învățământ se strâng, până pe data de 6 martie, cererile pentru părinții și copiii care vor ora de religie.

În cazul în care părintele sau elevul major nu dorește să participe la ora de religie, nu va completa o astfel de cerere, nu va participa la ora de religie, iar media va fi încheiată fără disciplina religie”, a declarat Mariana Drumea, purtător de cuvânt ISJ Suceava.

Ziua de duminică, 1 martie, a fost aleasă special pentru acest marș pentru că în calendarul creștin este sărbătorită Duminica Ortodoxiei.