Mihai Tudose: Nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice

Data publicării:
mihai tudose govro

Premierul Mihai Tudose a comentat, miercuri, la Antena 3, afirmaţiile oficialilor maghiari pe tema situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să „strice în asemenea hal” relaţiile diplomatice, informează news.ro.

„Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună 'ia uite ce a spus ăla'. Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici”, spus premierul.

El a subliniat că este nevoie de dialog, arătând că România este un exemplu în ceea ce priveşte relaţia cu minorităţile.

„Această inflamare s-a produs acum, că începe anul şcolar şi copii nu ştiu, este o situaţie incertă, se înscriu sau nu la acel liceu”, precizat el.

Premierul a afirmat că a cerut ministrului de Externe şi cel al Educaţiei să dea explicaţii pe tema situaţiei din Liceu Romano-Catolic.

„Am vorbit cu Ministerul de Externe, cu ministrul Învăţământului să explice exact ce se întâmplă, că nu este un demers al statului şi că nu avem nimic împotrivă la aşa ceva. Apoi a ieşit Ministerul de Externe cu un comunicat, Ministerul nostru de Externe cu un comunicat şi uite aşa conflictul escaladează.  Eu nu cred că, sper, că statul ungar va juca la asemenea nivel şi cred că, de fapt, este o interpretare un pic eronată, în sensul în care voi aveţi nevoie de noi că au fost relaţii diplomatice şi negocieri, voi, România, aveţi nevoie de noi să vă susţinem în anumite demersuri şi în timp ce aveţi nevoie de noi ne creaţi nişte probleme cu cetăţenii de etnie maghiară care se află pe teritoriu României. Nu cred că lucrurile s-au dus în direcţie bună şi, pe bază de explicaţii, mâine dimineaţă vom încerca să ne explicăm exact ceea ce se întâmplă , că e o problemă şi în Justiţie, şi o greşeală de comunicare şi o greşeală de abordare a consiliului local”, a spus premierul.

Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri