Ministerul Educaţiei interzice vizitarea expoziţiei „The Human Body”. Ce spun psihologii

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-10-17h04m40s68

Oficialii de acolo susţin că expoziţia de corpuri umane ar putea avea un impact emoţional negativ asupra elevilor. Replica muzeului nu a întîrziat: colecţia are rol educativ şi restricţiile sunt nejustificate.

Ministerul Educaţiei invocă faptul că expoziţia ar putea avea efecte negative asupra copiilor.

„Există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/copiilor. Se va solicita acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai elevilor/copiilor. Acestora li se va recomanda să-şi însoţească copiii cu vârsta sub 12 ani la vizitarea expoziţiei”, se arată în solicitarea Ministerului Educației.

Oficialii Muzeului Antipa spun că decizia ministerului nu poartă avizul niciunui pedagog sau psiholog şcolar.

Elevii aveau oricum acces la expoziţie doar însoţiţi de părinţi sau de profesori, au adăugat reprezentanţii muzeului. În plus, cadrele didactice au fost invitate să vizioneze gratuit exponatele, chiar de la deschidere, înainte de a-şi aduce elevii la muzeu. Vizitatorii expoziţiei sunt şi ei de părere că elevii nu ar avea decât de învăţat.

Nici psihologii nu îşi dau seama ce influenţă negativă ar putea avea exponatele. „Dacă se prezintă partea ştiinţifică, partea educativă a genului, acesta de expoziţie, informaţia capătă o valoare educaţională. Se recomandă să se ducă la o astfel de expoziţie”, este de părere psihologul Mirela Horumba.

Expoziţia „The Human Body” constă în peste 200 de cadavre conservate printr-o tehnică specială. Colecţia a făcut deja înconjurul lumii, înainte să ajungă la Muzeul Antipa. Aici, peste 3.000 de vizitatori au venit să vadă exponatele, încă din primele două zile de la inaugurare. Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii iunie.   

Vizitele la Antipa, interzise școlarilor din Călărași

„În săptămâna educativă, cei care și-au propus excursii la București, la recomandarea domnului ministru, nu aveți voie să vizitați Muzeul Grigore Antipa”.

Acesta este conținutul unui e-mail trimis de inspectorul școlar Melania Vulpoiu către școlile din județul Călărași, în data de 28 martie 2013, și se referă la expoziția „The Human Body”, conform exploratorimoderni.ro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri