Sari la conținut

Ministrul Educației: Elevii ar trebui să stea mai mult la școală

Elevii ar trebui să stea mai mult la şcoală, chiar şi după ore, ca să îşi poată face temele supravegheaţi de profesori. Cel puţin asta şi-ar dori ministrul Educaţiei, care a spus, în direct la „Prima Ediţie” de la Digi FM că ideal ar fi ca mai ales copiii din clasele primare şi de la gimnaziu să poată beneficia de un program after-school. Ministrul a recunoscut, însă, că astfel de programe nu pot exista, deocamdată, în toate şcolile din România, mai ales din cauza aglomeraţiei: în majoritatea instituţiilor, elevii învaţă în două schimburi.

Mai ales în învăţământul primar, poate, şi în gimnazial ar trebui ca aceşti copii să petreacă mai mult timp în şcoală, dincolo de programul normal de Educaţie pentru că părinţii nu au timp să se ocupe de ei şi atunci acest program de after-school ar trebui dezvoltat ca temele să poată fi supravegheate de un profesor în şcoală. Dar să fie flexibil, să poată să servească şi o masă caldă”, a spus ministrul Pavel Năstase.

În acelaşi timp, ministrul şi-ar dori ca temele să nu mai fie atât de încărcate.

E greu de controlat această măsură. Profesorul poate să dozeze temele pentru acasă ca să nu aglomereze elevul, dar el poate lucra mai mult sau mai puţin”, a explicat Pavel Năstase.

Ministrul Educaţiei a vorbit, la „Prima Ediţie”, şi despre ce vor învăţa elevii de gimnaziu la orele de informatică, obligatorii de anul viitor.

„Vor deprinde competenţele de bază de utilizare a calculatorului: cum să caute într-un dicţionar al limbii române, cum să rezolve nişte probleme de matematică, cum să comunice”, a spus Pavel Năstase.

Dar, cel mai important, spune ministrul, este că elevii vor învăţa şi despre securitatea pe internet.

Nu putem sa cenzurăm internetul, trebuie să-i învăţăm să consume în mod util informaţiile de pe net”, a adăugat Pavel Nătase.

Ministrul Educaţiei şi-a nuanţat şi declaraţia privind testele naţionale pentru clasele primare. Pavel Năstase a spus că feed-back-ul primit de la părinţi îl face să creadă că ar fi mai bine fără examenele care ar pune o presiune inutilă pe copii. Pe Bogdan Miu şi Cătălin Striblea îi puteţi asculta în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, la „Prima Ediţie”, la DigiFM.