Ministrul Educaţiei, explicaţii pentru universităţi: Locuri reduse pentru că nu e cerere pe piaţă

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton Gives Commencement Address At Marymount Manhattan College
NEW YORK - MAY 20: Graduates of Marymount Manhattan College line up before commencement exercises in Avery Fisher Hall at Lincoln Center May 20, 2005 in New York City. U.S. Sen. Hillary Clinton gave the commencement address during the liberal arts institution's graduation ceremony. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Ministrul Educaţiei încearcă să explice de ce au fost tăiate peste o mie de locuri de la nouă universităţi mari din ţară. Valentin Popa spune că au fost reduse locurile bugetate de la specializările pentru care nu există cerere pe piaţa muncii, în timp ce s-au creat locuri pentru cele care dau absolvenţilor o şansă sigură de angajare.

Ministrul Valentin Popa a anunţat că se face acum doar o repartizare preliminară a locurilor bugetate şi abia la toamnă, la începutul anului universitar, se va şti cu siguranţă câte locuri vor reveni fiecărei universităţi în parte. Ministrul a negat orice influenţă a politicului în această distribuire.

Valentin Popa: „Datele Eurostat arată că în domeniul ştiinţelor socio umane avem 56% din programe, procent care este cel mai mare din Europa. Curtea de Conturi specifică că nu se justifică aceeaşi intensitate a domeniului de la Bugetul de stat în defavoarea altor domenii. Astăzi TIC, IT, domeniul agricol, domeniul auto nu au suficienţi absolvenţi de studii superioare. Angajatorii se plâng continuu de numărul insuficient, trebuie să angajeze studenţi din anul 4, 3 şi au ajuns chiar de anul 2. E necesar să creştem numărul de absolvenţi pentru aceste domenii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri