Ne mândrim cu ei. 87 de elevi au fost medaliați anul acesta la olimpiadele internaționale

Data publicării:
olimpici lingvistica - edu.ro

La nivel național, 87 de elevi au fost medaliaţi, anul acesta, la olimpiadele şi concursurile internaţionale. România a obținut două medalii de aur, două de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Potrivit Ministerului Educației, este cel mai bun rezultat din istoria participării țării noatre la această Olimpiadă.

Concursul de Fizică i-a urcat pe elevii noștri pe primul loc în Europa. Ei au câştigat două medalii de aur si trei de argint. De asemenea, la Informatică, doi liceeni au cucerit aurul, unul - argintul, iar un altul- medalia de bronz. O medalie de aur, două de argint și trei de bronz au reușit să obțină elevii români la Olimpiada de Chimie.

Concursul la Matematică a adus României trei medalii de argint și trei de bronz.

Aurul a ajuns la trei elevi și argintul la unul, în urma concursului la Geografie, la care s-au înscris 150 concurenți din 40 de țări. România s-a situat astfel pe primul loc în lume.

Și la Biologie ne menținem pe un loc fruntaș, după ce am obţinut trei medalii de bronz.

La prima participare oficială la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, lotul olimpic al României a reuşit performanţe notabile, atât în proba pe echipe (locul 3 şi medalie de bronz), cât şi în proba individuală (două menţiuni).

Cum vor fi recompensați olimpicii români

În septembrie, Ministerul Educației îi va premia pe elevi. Cei care au câştigat medalii de aur vor primi aproximativ 12.000 de lei, în timp ce pentru medalia de argint tinerii vor primi 8.000 de lei. Bronzul va fi premiat şi el cu aproape 5.000 de lei.

România este prima ţară din lume la Olimpiada Internaţională de Geografie, după ce elevii români au câştigat trei medalii de aur şi una de argint la ediţia de anul acesta a competiţiei, desfăşurată în Japonia. Olimpiada Internaţională de Geografie 2013 s-a desfăşurat la Kyoto, reunind participanţi din 32 de ţări. 

Anul acesta, medaliile de aur au fost obţinute de Cosmina Albulescu de la Colegiul Naţional „Costache Negri" din Galaţi, Cosmina-Andreea Manea de la Colegiul Naţional „I. C. Brătianu" din Piteşti şi Theodor-Adrian Ivan de la Colegiul Naţional din Iaşi, toţi trei aflaţi la prima participare într-o astfel de competiţie. Olimpicii români s-au întors, aseară, acasă.

„A fost dificil, pentru că, în primul rând, a trebuit să ne acomodăm cu fusul orar, oboseala a fost destul de mare, iar probele nu au fost neapărat dificile, dar au fost destul de solicitante”, a explicat Cosmina Albulescu, olimpică la Geografie. „Au fost mai multe ţări foarte bune. De exemplu, Singapore care anul trecut a obţinut locul 1 pe echipe şi anul acesta au obţinut cel mai mare punctaj la individual, însă am reuşit anul acesta să îi învingem”, a povestit Cosmina-Andreea Manea, olimpică la Geografie.

„Foarte frumos, o experienţă complexă şi foarte frumoasă în acelaşi timp. Am făcut multe lucruri, am cumpărat multe suveniruri, am venit cu aurul, am obţinut primul loc la echipe, multe locuri faine văzute”, a adăugat Theodor-Adrian Ivan, olimpic la Geografie.

Medalia de argint i-a revenit lui Traian Tomenco, absolvent al Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu" din Bucureşti, medaliat cu bronz la ediţia precedentă.

La sosirea pe aeroportul Otopeni, olimpicii au fost aşteptaţi cu flori de părinţi, prieteni, dar şi de profesori.

„Cred că sunt un plus adus învăţământului românesc care este atât de blamat şi cred că ar trebui să privim şi spre partea asta de performanţă, pentru că România face performanţă, faţă de alte ţări”, a subliniat un profesor.

Felicitări pentru rezultatele de excepţie au primit şi din partea secretarului de stat din cadrul Ministerului Educaţiei, Ştefania Duminică. Cei patru elevi vor fi premiaţi pentru rezultatele obţinute în Japonia, în septembrie.

La ediţia de anul trecut, România a ocupat locul al doilea pe naţiuni, cu două medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri