Noile manuale în format digital au stârnit interesul românilor. Și tu poți să le accesezi gratuit

Data publicării:
MANUALE 1

„Noile manuale sunt rezultatul procesului de modernizare a conţinutului actului educaţional, o consecinţă firească a revizuirii programelor şcolare, a adaptării lor la nevoile societăţii contemporane şi a introducerii abordării transdisciplinare în cadrul activităţilor de predare - învăţare - evaluare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației. 

ACCESEAZĂ MANUALELE DIGITALE AICI 

Noile manuale au o componentă digitală, extrem de atractivă pentru elevi, dar sunt disponibile şi în format tipărit. În versiunea print, manualele sunt structurate în două volume, câte unul pentru fiecare semestru. Astfel, cele două variante ale manualelor (print şi digital) vin să rezolve o problemă semnalată de multe ori de părinţi şi de profesori: greutatea ghiozdanelor.

Cum arată manualele digitale

Fiecare manual nou care va ajunge la elevii din clasele I şi a II-a, va avea şi un CD cu varianta digitală. Animaţii, exerciţii interactive şi poveşti în variantă video şi audio, toate sunt deja disponibile pe site-ul ministerului Educaţiei.

De exemplu, coloreză fiecare casetă folosind culoarea potrivită. Aici vorbim despre poziţionarea obiectelor în interior, în exterior. Avem un ursuleţ într-o cuşcă. Mergem cu pensula de culoare şi alegem culoarea indicată pentru interior, apoi ne ducem la bulina care trebuie completată pentru exterior. Avem culoarea albastră. la final, după ce am anunţat ca am terminat, ne alegem cu o încurajare”, a explicat Ana Maria Munteanu, reprezentantul unei edituri.

Fiecare editură a dus în manuale idei originale, ca să-i atragă pe copii spre învăţare. Există un exerciţiu de tip karaoke, prin care copilul poate să urmărească vizual, dar şi acustic fiecare cuvânt al unei poveşti, iar în acest mod poate să înveţe mult mai uşor să citească o carte.

„Noi am încercat, pe lângă definiţia pe care o dăm copiilor, să folosim şi un element video în care explicăm cuvintele din vocabular”, a spus Leontina Budrincă, reprezentantul uneiedituri.

Copiii vor putea să lucreze din aceste manuale şi acasă: pe calculator, pe tabletă sau chiar pe telefon. Un astfel de manual ţine cumva loc de dascăl. Fiecare exerciţiu având şi o prezentarea audio, nu doar video. Învăţătorii au cinci zile la dispoziţie să aleagă ce manual vor să folosească la clasă.

Majoritatea sunt postate pe site-urile noastre, pe site-urile didactice. Urmează să le analizăm în cadrul comisiei. Astfel vom alege tot ce este mai potrivit pentru micuţii nostri. Sunt frumos realizate, ilustraţiile sunt atrăgătoare, culorile sut mai vii”, a spus Margareta Floroaei, învăţătoare.

În cazul manualelor digitale, învăţătorii trebuie să se asigure că ele se încarcă foarte rapid, sunt simplu de folosit, sunt adecvate vârstei şi să nu aibă elemente vizuale care să le distragă atenţia copiilor de la rezolvarea sarcinilor de lucru”, a adăugat.

Manualele tipărite vor ajunge la elevii de clasele întâi şi a doua peste aproximativ două săptămâni, perioada necesară pentru tipărirea şi distribuirea lor. Abecedarul va ajunge pe bănci odată cu soluţionarea contestaţiei depuse împotriva soluţiei alese de minister. Nu e deocamdată clar când s-ar putea întâmpla asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri