O indiancă le dă meditații pentru bacalaureat tinerilor din București

Data publicării:
indianca 1 dec

„Ei întotdeauna când vin la noi şi noi vorbim de limba şi literatura română, de exemplu, ei spun: de ce-mi trebuie? Pentru că ei nu văd relevanţa. De ce trebuie să iau bacul? Cu ce mă ajută? Ok, mă duc la facultate, şi ce? Mai departe ce? Acest „mai departe ce” trebuie arătat, trebuie făcută acea legătură clară şi relevantă între studii şi piaţa de muncă. Asta lipseşte”, explică Ritu Cazacu.

Este convingerea femeii din India care s-a stabilit în România, ca să ajute o ţară frumoasă şi nişte oameni inteligenţi, după cum spune ea. Ritu a venit în 1999 la noi în ţară cu soţul ei, un român pe care l-a cunoscut în India. Trebuia să fie doar o vizită, dar s-a transformat repede în hotărâre. Să rămână aici.

„Oamenii din România sunt foarte calzi şi m-am simţit foarte iubită de ei, oriunde mergeam, ori cu cariera, ori personal”, spune femeia de afaceri.

Ritu Cazacu are o experienţă de peste 20 de ani de lucru în multinaţionale, în marketing şi vânzări, atât la New Delhi, oraşul ei natal, cât şi la Bucureşti. În cele din urmă, a renunţat la serviciul pe care îl avea ca să deschidă un centru de pregătire pentru bacalaureat. Ideea i-a venit în 2010 după ce a văzut rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat.

„Am simţit că educaţia este un domeniu unde cred că pot să fac ceva. Nu numai din punct de vedere al business-ului, dar şi simţean că am cu ce să contribui acolo în mod pozitiv”, explică Ritu Cazacu.

Anul acesta, toţi cei 30 de elevi pe care i-a pregătit, au luat diploma de bacalaureat. Principiile ei au fost câştigătoare.

„Educaţia cel puţin în România în momentul de faţă este mai mult un joc de vinovăţie. Cine este vinovat dacă nu merge ceva. Vrem să aducem educaţia în lumea pozitivă. Mai mult decât atât, ce este diferit, nu lucrăm nu numai cu copiii, ci şi cu părinţii pentru că credem că foarte mare parte din educaţie începe acasă”, spune femeia de afaceri.

Mai mult decât atât, Ritu vrea să aducă sistemul de învăţământ românesc mai aproape de cel indian.

„Şcoala în India este foarte career-oriented (orientat spre carieră – n.r.). De mici, din clasa a şaptea noi începem să gândim ce vreau să fac după liceu, sau ce vreau să fiu”, explică Ritu Cazacu.

Aşa că la centrul ei particular are deja trei consilieri pentru carieră, care îi ajută pe elevi să îşi descopere pasiunile, să decidă ce carieră li se potriveşte şi cum pot ajunge acolo unde visează. Acolo predau 13 profesori de la licee de top din Bucureşti, precum Liceul german „Goethe” sau „C. A. Rosseti”, ori dascăli de la Universitatea Politehnică şi Academia de Studii Economice.

„Sunt foarte importante execiţiile de scriere creativă. De exemplu, scrieţi un text să zicem despre melancolie în care să nu pronunţaţi nimic din sfera acestui sentiment. Descrieţi-mi un peisaj din care eu să înţeleg că sentimentul vostru este melancolia. Din moment ce face acest lucru, el va înţelege orice poem”, argumenteză Florin Balotescu, profesor de limba şi literatura română.

Părinţii elevilor care reuşesc să ia bacalaureatul mulţumită centrului de meditaţii deschis de femeia din India sunt recunoscători femeii care şi-a dedicat cariera elevilor români. Adolescenţii pe care îi formează devin parcă alţi oameni.

„Face lucrurile cu mai multă plăcere. Pleacă spre acest centru foarte dezinvolt şi ştie că aici este un mediu prietenos pe care-l întâlneşte şi dacă are orice întrebare el este liber în a se exprima”, crede Felicia Becum, un părinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri