O nouă confuzie legată de studiul religiei în școală

Data publicării:
SCANDAL RELIGIE CAPTURA

Religia se face doar la cerere. Asta prevede ordinul de ministru publicat recent în Monitorul Oficial. Mai precis, documentul spune că: "Cererile se depun, de regulă, până la sfârșitul lunii decembrie, pentru anul școlar următor."

Lucrurile sunt clare, spun directorii de şcoli, reprezentanţii Patriarhiei şi însuşi ministrul Educaţiei, care a semnat actul. În realitate, fiecare a înţeles altceva.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Opţiunile se fac pe un întreg ciclu de învăţământ, sigur, exceptând situaţiile în care avem întreruperea activităţii într-o anumită şcoală şi transferul într-o altă şcoală.”

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „Înscrierea la ora de religie se face o singură dată pe toată perioada şcolarizării şi este valabilă permanent până la o eventuală schimbare a opţiunii. Este umilitor pentru părinţi, pentru că practic în fiecare an ei ar trebui să vină să dea o probă de credinţă.”

Dorin Zăpadă, directorul Şcolii 131: „Nu, este foarte clar ordinul. Până în luna decembrie a anului şcolar în curs se fac solicitările, opţiunile pentru anul şcolar următor. Deci este clar că acest lucru se va face în fiecare an.”

Nici părinţii nu sunt lămuriţi.

- Nu că m-ar deranja, nu ar fi o greutate, dar nu văd rostul. Ne plimbăm pe drumuri. Face parte din învăţământ.

- Completezi trei rânduri, nu este extraordinar de greu. Mie îmi place ca ora de religie să se facă.

Directorii de şcoli au şi altă problemă cu acelaşi ordin de ministru - ce vor face elevii care nu participă la orele de religie. Unii au găsit deja soluţii.

Sunt la bibliotecă primiţi şi apoi bibliotecara organizează cu ei activităţi. Au mai fost opţiuni de copii care sunt doar audienţi. Sunt atenţi la oră, stau la oră, nu sunt evaluaţi”, mai spune directorul Şcolii 131.

Anul trecut, 8% din elevii din România n-au vrut să studieze religia. Luna viitoare, inspectoratele şcolare vor raporta dacă procentul s-a modificat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri