OMS şi ţările europene discută despre reluarea în siguranţă a cursurilor. Câți elevi au fost afectați de închiderea şcolilor în lume

Data publicării:
elevi cu o invatatoare la scoala
Elevii din Germania pot opta să repete anul şcolar afectat de pandemie. FOTO: Agerpres

Copiii din Europa şi din întreaga lume trebuie să se întoarcă la şcoală în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei, au declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi oficiali europeni, citaţi de dpa, potrivit Agerpres. Închiderea școlilor din cauza pandemiei a afectat 1,6 miliarde de copii din toată lumea, mai spun oficialii OMS.

Biroul european al OMS şi reprezentanţii celor 53 de state membre ale organizației au organizat o conferinţă online pentru a discuta despre cum să-i protejeze pe copii în timp ce şcolile de pe continent se redeschid după măsurile de izolare.

"Dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie trebuie să meargă mână în mână", a declarat ministrul italian al sănătăţii Roberto Speranza, co-gazdă a conferinţei. "Redeschiderea în siguranţă a şcolilor (...) este prioritatea reală pentru săptămânile următoare", a adăugat el.

Speranza a mai declarat într-un comunicat comun cu Hans Kluge, şeful agenţiei OMS pentru Europa cu sediul la Copenhaga, că pandemia "a creat cea mai mare perturbare a sistemelor educaţionale din istorie, afectând aproape 1,6 miliarde de elevi din peste 190 de ţări".

Deşi copiii au fost "în mare măsură cruţaţi de efectele directe ale virusului asupra sănătăţii", închiderea şcolilor le-a afectat "sănătatea mentală şi dezvoltarea socială" şi au apărut "riscul şi impactul de a se afla într-un mediu abuziv de domiciliu", au notat ei.

Copiii care trăiesc în condiţii precare şi cei cu dizabilităţi au fost în special greu loviţi de închiderea şcolilor, se adaugă în comunicat.

Asigurarea unei igiene corespunzătoare a mâinilor, distanţarea fizică, utilizarea măştilor şi rămânerea acasă dacă te simţi rău sunt printre măsurile ce ar putea ajuta la reducerea riscului de infecţie.

Învăţământul online ar fi de asemenea probabil necesar în viitor din cauza închiderii temporare a şcolilor sau pentru a asigura distanţarea fizică.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri