PARADOX. În Vaslui, o treime din școli nu au autorizații sanitare - în Bihor, multe clădiri reabilitate sunt închise în lipsă de elevi

Data publicării:
icon scoli

Multe şcoli din Vaslui vor avea lacătul pe uşă pentru că primarii nu au găsit bani pentru reparaţia şi igenizarea şcolilor. Sunt şi şcoli care nu vor fi deschise din cauza numărului prea mare de copii înscrişi.

Chiar dacă profesorii spun că numărul mare de elevi dintr-o sală de clasă nu ridica probleme importante, specialiștii epidemiologi din cadrul DSP Vaslui susţin contrariul.

În plus, sunt şi unităţi şcolare, chiar în mediul urban, care îndeplinesc toate cerinţele, dar au toaleta în curte. În total, din cele 782 de şcoli din judeţ, 237 de unități școlare nu au autorizații sanitare.

Situația este cu totul alta în Bihor. Grădiniţa din Josani, un sat la 60 de kilometri de Oradea, a fost construită de la zero în 2009, iar acum este aproape goală. Anul acesta doar cinci copii s-au înscris, iar autorităţile locale au decis să o închidă în această toamnă, chiar dacă are toate dotările şi avizele necesare.

O situaţie asemănătoare e şi la şcoala cu clasele I-VIII din Remeti, reabilitată complet în 2009. Acum, unitatea de învăţământ mai are în jur de 30 de elevi, iar copii de grădiniţă în localitate sunt tot mai puţini, ceea ce înseamnă că în câțiva ani și aceasta se va închide. Învăţătoarele din zonă spun că de vină ar fi natalitatea tot mai scăzută, dar şi faptul că tinerii de la sate au plecat în străinătate ori s-au mutat la oraş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri