Parlamentari pentru o zi

Data publicării:
parlamentari liceeni

Aproximativ 130 de copii din trei licee din Capitală au văzut cum e să fii parlamentar. Spre deosebire de unii aleşi, elevii au fost conştiincioşi,

N-au tras chiulul şi au venit pregătiţi să-şi susţină proiectele în plen. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care i-a încurajat să fie activi în societate şi să sancţioneze, atunci când e cazul, clasa politică.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Eu am încredere că sunteți generatia care va duce România la un alt nivel, dar pentru acest lucru trebuie să cunoașteți regulile după care se iau decizii.”

Înainte de a începe şedinţa de plen, elevii au depus jurământul de învestire.

„Jur credinţă patriei mele România, jur să respect Constituția și legile țării.”

Tinerii au trecut apoi la dezbaterea unor legi iniţiate chiar de ei, pe tema educaţiei.

Alina Manolache, reporter Digi24: „Dezbateri aprinse în sala de plen a Camerei Deputaților, elevii de la liceul „Grigore Moisil” propun ca evaluările naționale să fie plătite, elevii ar trebui să dea bani pentru admiterea la liceu sau pentru bacalaureat, fiind vorba de alocația pentru o lună.”

Mihai Olteanu, Colegiul Naţional Grigore Moisil: „În momentul în care îți asumi să achiți o plată pentru a susține o evaluare, cred că va crește gradul de responsabilizare. Considerăm că elevii tind să se pregătească mai bine când se introduce o plată.”

Elev, Spiru Haret: „Cum ar putea un copil din mediul rural să plătească pentru un examen pe care e obligat să-l dea pentru că în România cele 10 clase sunt obligatorii.”

Discuţii aprinse au fost şi când elevii de la Colegiul Naţional Spiru Haret au cerut introducerea în programa şcolară a mai multor opţionale, printre care şi educaţia sexuală.

Cristian Tămâr, Colegiul Naţional Tudor Vianu: „Cum se vor desfăşura orele de practică la educaţia sexuală, mi se pare ceva.”

Valeriu Zgonea: „Va fi un curs fără teme și probă practică.”

Dacă dezbaterile au decurs bine, la momentul votului elevii au întâmpinat câteva probleme.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Aţi mai votat. Nu repetaţi greşelile celor mari.”

Elev, Colegiul Naţional Tudor Vianu: „Având în vedere problema creată de calculul votului, cerem un nou vot.”

Parlamentul Copiilor se află la a treia ediţie şi îşi propune să ofere tinerilor posibilitatea de a înţelege importanţa rolului şi funcţiilor Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri