Sari la conținut

Politica, privită prin ochii elevilor de liceu

Elevii pasionați de politică visează să devină parlamentari.  În proiectul „Parlamentul viitorului”, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, s-au înscris peste 30 de tineri ce-şi doresc un viitor în politică. Elevii s-au împărţit în partide politice şi au dezbătut probleme din sănătate sau educație. 

Când au ajuns la propunerea unor legi, lucrurile au devenit mai dificile.

Reporter: Ne poți da exemplu de o măsură liberală?

Antonia e încurcată: „... Nu știu....”

Reporter: Știi ce formă de guvernământ are România?

Maria are un lapsus: „Am uitat exact termenul, Constituție parlamentară, nu mai știu cum se numea”.

Reporter: Care este forma de guvernământ?

Cosmin: „Nu știu dacă zic bine, bicameral...”

Alții, mai norocoşi, au învățat direct de la sursă.

Reporter: De unde ai pasiunea asta pentru politică?

Andrei: „De la tatăl meu, care și el a activat până de curând în politică și pot spune că el mi-a pasat virusul politicii. Eu cred în partidul liberal, pentru că, fiind tânăr, cred în meritocrație și cred într-o implicare redusă a statului în economie”.

Tinerii cu ambiţii de politicieni vor să-şi facă vocea auzită de actualii parlamentari.

„Această idee a venit din necesitatea noastră ca tineri să ne exprimăm opinia despre problemele din România. Scopul proiectului este să luăm legile propuse de tinerii parlamentari și să creăm o petiție prin care să fie dezbătute în Parlamentul mare”, explică Maria Dumitrașcu, organizator.

O treime dintre parlamentarii României sunt ingineri de profesie. Printre aleşi sunt şi mulţi economişti şi jurişti. Dar nu toţi aleşii au studii înalte. Înainte de a ajunge în Parlament, mai mulți deputați și senatori au fost instalatori, barmani, tâmplari sau chiar zilieri.

Pe aceeași temă