Pop: Problema din Tg. Mureş nu este a Ministerului Educaţiei, ci este locală. Avem o soluţie. Răspunsul lui Tudose

Data publicării:
proteste targu mures

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a spus, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că problema de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş nu este a instituţiei pe care o reprezintă, ci este o „problemă locală”. Premierul Mihai Tudose a comentat, ironic, că situaţia din Târgu Mureş este „ditamai problema naţională”, pe când adevărata criză este în Ucraina, unde sunt închise toate şcolile româneşti.

„Avem o situaţie specială la Târgu Mureş. Nu este atributul Ministerului Educaţiei. După şedinţa de guvern, aş vrea să vă prezint câteva soluţii, care sunt locale. Noi avem în momentul de faţă tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul ministerului, este o problemă locală. E şi un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo”, a spus Pop.

Premierul Mihai Tudose a comentat ironic situaţia, afirmând că eforturile trebuie depuse în Ucraina, unde există probleme mai mari.

„Chiar este o situaţie deosebită (în Ucraina - n.r.). Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate”, a spus el.

Ministerul Afacerilor Externe transmite, joi, că „a luat notă cu îngrijorare” de noua lege a Învăţământului adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei, spunând că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa în limba sa maternă. Noua Lege a Educaţiei adoptată de Parlamentul de la Kiev prevede că în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limba de stat, astfel că va fi desfiinţat treptat sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale.

Aproape 2.000 de persoane au participat miercuri, în faţa Prefecturii din Târgu Mureş, la un miting de protest faţă de desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş are la bază o decizie a Tribunalului Mureş din luna iunie a acestui an, prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri