Surse: Ce condiții pune PNL pentru legile Educației

Data actualizării: Data publicării:
Elevi în holul unei școli.
Elevi la școală. Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

PNL a cerut, în discuțiile din coaliție,  ca unele prevederi din legile educației să rămână așa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru Ligia Deca, potrivit unor surse digi24.ro. Printre acestea sunt prime pentru profesorii din zonele defavorizate, școli cu predare în română în diaspora, mai multe burse pentru elevi.

Una dintre prevederile susținute de PNL este triplarea bugetului pentru burse, cu creșterea numărului celor care beneficiază de acestea.

De asemenea, liberalii vor ca programul „Masa caldă” din școli să devină „Masa Sănătoasă”. De acest program vor avea partea 1 milion de copii.

Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute și acceptate pe piața muncii.

O altă prevedere este ca personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate să beneficieze de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.

De asemenea, liberalii susțin extinderea învățământului în sistem dual în învățământul postliceal și universitar.

O altă prevedere susținută de PNL este că angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat.

Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română.

De asemenea, PNL vrea introducerea zonelor prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială.

O altă prevedere la care liberalii nu vor să renunțe este aceea că învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri