Prima reacție a ministrului Educației la scandalul medicului fals din Italia

Data actualizării: Data publicării:
ecaterina-andronescu-govro

Scandalul medicului italian a ajuns acum la Educaţie. Potrivit documentelor, Ministerul Educaţiei i-a recunoscut studiile în medicină lui Matteo Politi şi diploma obţinută la Universitatea din Priştina. În aceleaşi acte însă se specifică faptul că Matteo Politi se poate angaja ca asistent manager, dar nu poate profesa ca medic. Iată explicaţiile ministrului Educaţiei, oferite în urmă cu puţin timp.

N-aş putea să vă dau un răspuns care să fie complet în acest moment pentru că n-am văzut echivalarea pe care Ministerul a dat-o în anii trecuţi. Nu e o chestiune de o lună sau două, ci o perioadă mai îndelungată, trebuie să analizez echivalarea, să văd în ce măsură echivalarea corespunde studiilor pe care acest cetăţean le-a avut şi puteau, potrivit rigorilor echivalării, puteau fi recunoscute în România. Dar recunoaşterea diplomei nu înseamnă şi intrarea în profesie. Dacă Ministerul a greşit, cine a greşit, fără îndoială trebuie să plătească şi să primească sancţiunea corespunzătoare, dar dacă Ministerul a făcut doar recunoaşterea aici pot să vă spun cu certitudine: ministerul nu poate să dea intrat în profesie pentru medicină, pentru doctori în special, poate să recunoască doar diploma. Deci... lăsaţi-mă să am întâi ochiul pe documentul de echivalare şi după aceea să vorbesc despre acest lucru”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

Alte două cazuri suspecte de medici neînregistrați

Deși nu avea specialitatea pe chirurgie, Matteo Politi a reușit să intre în sala de operație de mai multe ori în clinici private din București.

Președintele Colegiului Medicilor a făcut declarații astăzi și a spus că bărbatul a venit la această instituție ca să obțină toate documentele dar că a fost refuzat tocmai din această cauză.

Aceștia s-au sesizat că este ceva în neregulă și au alertat organele de anchetă, dar că n-au putut să anunțe și clinicile private pentru ca Politi să nu mai intre în sala de operație.

În acest moment în România sunt 145 de medici străini care profesează cu un atestat pentru o perioadă temporară și mai sunt alți 240 care sunt titulari.

Președintele Colegiului Medicilor a mai spus că, împreună cu DSP, va extinda această anchetă și va verifica toți medicii din străinătate pentru că în acest moment mai sunt suspiciuni pentru alți doi medici, fără a dat însă alte detalii.

Potrivit TVR, numele a doi medici nu apar în Registrul Medicilor din România. Televiziunea publică precizează că este vorba despre doi dentiși din Italia și Israel. Clinica a răspuns că cei doi sunt dentiști cu acte în regulă în țarile lor și că nu au lucrat niciodată la ei în clinică, deși au avut discuții pentru o colaborare și numele lor a apărut pe site.

Citește și

Falsul chirurg, reținut. Avocatul italianului: El este absolventul unei facultăţi de Medicină

Scandalul falsului medic italian. Pintea: Angajatorul trebuia să verifice toate documentele

Sorina Pintea: Falsul medic italian a primit parafa de la DSP „din milă”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri