Video Prima zi de școală, primele probleme. Ce va urma în două săptămâni?

Data actualizării: Data publicării:
fetita in prima zi de scoala cu masca plangand in bratele mamei
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Milioane de copii s-au întors luni în băncile școlilor din toată țara, iar respectarea regulilor de pandemie s-a dovedit o misiune imposibilă în multe cazuri. Și, după o singură zi de școală, constatăm că un liceu din Constanța trebuie să treacă în scenariul roșu, iar in București, un tată confirmat pozitiv și-a trimis copilul la școală. Chiar Inspectoratul Școlar din Muncipiul București a fost nevoit să-și închidă porțile și să lucreze doar online, după ce un inspector este suspect de Covid. În învățământul militar, unde au fost testați toți elevii din licee și școlile posliceale, au apărut deja primele rezultate ale testelor: 20 de pozitivi, dintre care cinci elevi internați în spital.

Pe de altă parte, pentru prima dată în istoria ultimelor decenii a României, n-am mai avut serbări, careuri, imnuri lălăite şi discursuri răsuflate, încheiate eventual și cu o binecuvântare din partea bisericii. N-au mai fost copii leşinaţi de atâta stat în soare şi călcaţi pe picioare pe la vreo îngrămădeală festivistă prin curtea şcolii.

Citiți și: Cum a început școala în Germania și Suedia și ce s-a întâmplat după aceea

Pare să se deschidă o nouă lume. Vom continua să vorbim despre măşti, distanţare, trasee şi culoare. Dar de învăţat ce vor învăţa copiii? Şi mai ales cum. Ştiu profesorii noştri să se facă înţeleşi şi plăcuţi de la distanţă, dacă n-au ştiut asta de aproape? Înţeleg profesorii pe ce lume sunt, dacă ei înşişi încalcă regulile şi îşi dau boala unii altora pe la consiliile profesorale, încă dinainte de începerea şcolii? 

De notat și că în această plină schimbare de lume, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar s-a dus în campanie electorală. 

Reguli încălcate din prima zi de școală

Regulile impuse de pandemie au fost încălcate din chiar prima zi de școală, în multe locuri din țară. Mai mulți telespectatori Digi24 au surprins imagini în care se observă că respectarea distanțării fizice, la intrarea în unitățile de învățământ, nu s-a respectat. Mai mult, în unele locuri, deși stau umăr lângă umăr, elevii și părinții nu poartă măști de protecție. Iată:

Dincolo de zidurile școlii - unde părinții nu mai au voie să intre - s-au respectat regulile, dar uneori s-au petrecut adevărate drame, cu plâns și suspine în rândul copiilor de grădiniță și școlarilor mici. Iar părinții, încărcați, evident, de emoția momentului, s-au defulat, cum altfel, decât stând de vorbă în grup și împărtășindu-și gândurile chiar în fața porților, nerespectând distanța socială și nepurtând măști.

În schimb, cei aproape 3 milioane de copii din toată țara care s-au întors în sălile strâmte de clasă trebuie totuși să încerce să păstreze distanța și să poarte masca până la 7 ore pe zi, în cazul elevilor mai mari. 

Elevii, părinții și profesorii vor ca fiecare școală să-și facă reguli proprii

Minusurile noului an şcolar nu scapă netaxate de elevi şi părinţi. Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi i-au trimis premierului o scrisoare deschisă prin care îi cer să modifice ordinul comun care stabileşte regulile de funcţionare în şcoli pentru prevenirea răspândirii noului tip de virus.

Semnatarii scrisorii susţin că, de la intrarea în vigoare, de la 1 septembrie 2020, actul administrativ a generat confuzie și lasă loc de interpretări.

Vor, în schimb, ca autonomia şcolilor în luarea deciziilor să fie respectată până la capăt, să fie asigurate în şcoli resursele necesare învăţării online şi mai multă transparenţă, faţă de elevi, din partea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Citiți și: Elevii unui liceu din Tulcea vor învăța pentru cel puțin două săptămâni în capela mortuară

Ministrul sănătății: În două săptămâni vom vedea efectul deschiderii școlilor

Ministrul sănătății a dat un răspuns și la dorința petenților ca fiecare să-și facă propriile reguli sanitare: „Sunt nişte reguli pe care trebuie să le menţinem: masca, distanţarea, dezinfectantul. Haideţi să păstrăm aceste reguli. Cred că nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”, a punctat Nelu Tătaru, luni seara, la Digi24.

Autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, după deschiderea școlii, dar speră să fie limitată. Condiția este ca regulile să fie respectate. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că România nu a trecut încă nici de primul val al pandemiei. Ne vom lămuri care este efectul deschiderii școlilor în două săptămâni, a arătat ministrul.

„Staţi să terminăm valul 1! Noi avem cea de-a doua fază a primului val sau cea de-a doua cocoaşă, suntem în acel platou pe care intenţionăm să îl menţinem pe aceste 2 săptămâni, 10- 14 zile în care vedem efectul de la începutul şcolii, efect pe care trebuie să îl observăm în rândul copiilor, dar şi în rândul profesorilor. Respectarea regulilor ar trebui să ne lase în acelaşi platou, cu o creştere relativ mică de la o zi la alta”, care să fie de până în 1.500 de cazuri, a estimat ministrul. El a spus că luna septembrie este o lună „de încercare”.

„Să nu uităm că va veni sezonul gripal, să nu uităm că există sezon rece, să nu uităm că există patologie şi comorbidităţi. Trebuie să avem grijă la absolut toate”, a atras atenția ministrul sănătății.

Întrebat dacă lunile octombrie şi noiembrie vor fi luni de foc, cum a prezis OMS, Tătaru a subliniat: „Luni de foc vor fi după cum le facem noi. Respectarea unor reguli şi menţinerea unui platou, cu o scădere spre sfârşitul lui octombrie, va însemna doar gestionarea bolilor de sezon şi menţinerea într-un ritm scăzut a transmiterii comunitare”.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri