Primul manual digital, în ianuarie 2014, pentru clasa I

Data publicării:
MANUALE SCOLARE- MEDIAFAX-3

Ministrul Educaţiei este hotărât să modernizeze chipul cărţilor pentru şcoală.

Este inadmisibil să avem manuale vechi de șapte, opt ani. Este jenant. Dacă intrăm și vedem restul de 90 la sută din manuale care sunt pe băncile copiilor, arată în condiții inadmisibile”, este de părere ministrul Educației, Remus Pricopie.

Editorii au venit însă cu o lungă listă de probleme în legătură cu manualele digitale pe care ministrul Pricopie şi le-ar dori.

Încă nu ştim ce avem de făcut şi pentru cine. Cum vor fi folosite, cat de interactive trebuie să fie manualele”, a mărturisit Boris Singer - directorul editurii Sigma.

Manualele digitale trebuie să ruleze pe toate platformele, adică pe toate sistemele de operare. Ceea ce aruncă mult, dincolo de Windows, trece în Mac, Linux, deci sunt inconsistenţe în interiorul documentului”, a afirmat Paul Balogh - editor e-books.

Drept răspuns, ministrul Educaţiei a venit cu o propunere care a stârnit nemulţumirea editorilor. Aceea ca manualele digitale să poată fi descărcate gratuit de pe internet.

„Eu sunt de acord ca o firma care lucreaza la manuale trebuie sa-si acopere costurile, dar dati-mi voie sa nu ma intereseze foarte tare situatia economica a firmelor, ci sa ma intereseze foarte tare situatia copilului din Romania”, a susținut Remus Pricopie.

În replică, editurile au venit cu o altă propunere: dezvoltarea de către Minister a unei platforme digitale.

„Toată cunostinţa pentru fabricarea unui manual nu se mai află acum la edituri. Se află în cu totul alte zone, în zona de IT pentru că ei au facut deja aceste lucruri, înainte, în alte formate. De exemplu, un manual digital, în sinea lui este un site web de fapt”, a spus Paul Balogh.

Manualele digitale ar însemna un ghiozdan mai puţin încărcat pentru elevi, dar şi un conţinut educaţional mai atractiv. Înainte ca noile cărţi să fie introduse în sălile de clasă, fiecare elev ar trebui să aibă un calculator sau o tabletă, condiţie care, deocamdată, iese din discuţie.

O soluţie de compromis ar fi ca şcolile să fie dotate cu internet pe bani europeni, iar manualele electronice să fie proiectate pe un ecran, pentru toţi şcolarii din clasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri