Proces pentru manuale gratuite. Elevii din Constanţa au dat în judecată Ministerul Educaţiei

Data publicării:
adrian curaj digi-1

În România, învăţământul obligatoriu este de 10 clase şi, deci, gratuit. Aşa se face că cei care ajung în clasa a XI-a şi a XII-a nu mai primesc manuale, ci bani. Asociaţia Elevilor invocă însă articolul 69, din Legea Educaţiei Naţionale care spune că elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat beneficiază de manuale şcolare gratuite.

Ministerul refuză să respecte legea. Ne-au declarat într-un răspuns scris că, până în 2019, când vor intra în vigoare noile programe pentru clasa a XI-a şi 2020 pentru clasa a XII-a ei nu vor respecta legea şi nu vor acorda manuale,” explică Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor Constanţa.

Elevii cer bani din fondul de rezervă al Guvernului.

Îi solicit public domnului prim-ministru să pună la dispoziţie 85 de milioane de lei cât costă demararea licitaţiei pentru aceste manuale,” adaugă Alexandru Manda.

Elevii se plâng că banii primiţi de la stat nu le ajung uneori nici măcar să cumpere un manual.

Pe un singur manual am dat 60 de lei, deci a mai trebuit să pun şi bani de la mine peste suma de 55 de lei alocată de Guvern,” zice Ştefan Peltea, elev.

Cu cei 55 de lei primiţi de la stat, elevii de clasa a XII-a îşi pot cumpăra doar două manuale. Pentru a-şi putea achiziţiona toate cărţile necesare unui an de studiu, tinerii ar trebui să plătească 400 de lei, adică de 7 ori mai mult faţă de suma decontată.

În lege scrie clar că învăţământul este gratuit şi nu mi se pare normal ca elevii să fie puşi să îşi cumpere manuale,” spune Alexandru Chira, elev.

Ministrul Educaţiei Adrian Curaj ştie de situaţie dar şi de procesul deschis de elevi.

Nu comentez. Am vorbit deja cu... la Consiliul Național al Elevilor, pentru anul trecut resursele alocate manualelor de clasa a XI-a, a XII-a și a XIII-a s-au utilizat în raport de 90%,” declară Adrian Curaj, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Nu este prima dată când Asociaţia Elevilor din Constanţa se luptă cu autorităţile. În iulie 2015, tinerii au dat în judecată Primăria şi au obţinut o decizie definitivă prin care municipalitatea a dat burse de merit şi sociale pentru aproape 10 mii de şcolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri