Profesorii au programat proteste în octombrie

Data publicării:
FSLI protest mars agerpres
Foto: Agerpres

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a decis să înceapă din 2 octombrie protestele, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluționeze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.

FSLI protest mars agerpres
Foto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al FSLI, remis miercuri Agerpres, decizia a fost luată în ședința Colegiului Național al Liderilor federației, din data de 4 septembrie.

Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obținerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajații din învățământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

„Totodată, suntem nemulțumiți de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentințelor judecătorești, în conformitate cu prevederile legale de eșalonare a plății acestor sentințe. În medie, fiecare angajat din educație ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei”, se menționează în comunicat.

În plus, profesorii sunt nemulțumiți de cuantumul mic al creșterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creșterile salariilor brute, consecință a majorării contribuțiilor angajaților către stat. Astfel, în urma calculelor făcute de FSLI și recunoscute ulterior de ministrul Finanțelor Publice, precum și de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor crește cu 50%, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învățământ este de maximum 25%.

„În acest context, FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor și încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluționate aceste solicitări, respectând următorul calendar: începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază; la rectificarea bugetară care se va face până la sfârșitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentințelor judecătorești; până la sfârșitul acestei luni să se găsească o soluție, astfel încât salariile nete din învățământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunțat de Executiv”, afirmă sindicaliștii. 

În caz contrar, FSLI va declanșa acțiunile de protest, după cum urmează: în data de 2 octombrie, între orele 12:00 - 14:00, vor fi pichetate toate prefecturile din reședințele de județ, iar pe 4 și 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.

„Credem că și celelalte federații din Educație se vor alătura acestui demers”, subliniază FSLI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri