Profesorii debutanți ar putea câștiga la fel ca cei cu 20 de ani de experiență

Data publicării:
cancelarie

Adriana Munteanu, singurul profesor din Capitală care a obţinut media 10 la examenul de titularizare, predă limba română de doi ani. Câştigă aproape 830 de lei pe lună şi spune că mărirea propusă de Guvern este o glumă.

„În contextul în care taxele şi impozitele se măresc, este nesemnifivativă, clar”, spunea aceasta.

Acum, un profesor debutant are un salariu net de 829 de lei. După majorarea anunţată de Guvern, dascălul va primi 912 lei. De cealaltă parte, un profesor care predă de 10 ani câştigă 893 de lei, fără sporul de vechime. Astfel că Proiectul Executivului devine mărul discordiei între cadrele didactice.

„Este o aberaţie ca cel care intră acum în învăţământ să aibă salariul mai mare decât cel care are între șase şi 10 ani vechime”, susține Traian Pădureț, liderul Uniunii Judeţene Sindicale Pro Educaţia Suceava.

Acestă mărire salarială pentru debutanţi nu rezolvă problema, mai mult, o acutizează, pentru că salarizarea debutanţilor se va situa în apropierea celor care au deja vechime cu definitivat”, este de părere și Virgil Popescu, sindicalist 

Sunt însă şi profesori cu experienţă care aprobă decizia Guvernului. „Şi eu, şi profesorul debutant, depunem acelaşi efort în clasă”, spune un dascăl.

Totuşi, profesorii spun că ei au cerut o mărire cu 50 de procente şi nu cu până la 10, aşa cum a anunţat Guvernul. Liderii sindicali din învăţământ au anunţat că până pe 10 decembrie se vor hotărî dacă vor intra în grevă generală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri