Negocierile de la Guvern au eșuat. Sindicatele din învățământ: „E clar, de luni vom avea grevă generală”

Data actualizării: Data publicării:
sindicalisti din educatie la protest
Profesorii nu renunță la greva generală . FOTO: Facebook Federatia Spiru Haret

Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat declanșarea grevei generale luni, 22 mai, la ora 8:00. Negocierile de miercuri ale principalelor sindicate din învățământ cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții guvernului au eșuat, profesorii urmând să intre în grevă de luni dimineață.

ACTUALIZARE 16:31 Sindicatele din învățământ au anunţat miercuri, după întâlnirea de la guvern cu cu premierul Nicolae Ciucă și alți reprezentanți ai Executivului, că nu au ajuns la un acord şi că greva generală din învăţământ va începe luni, 22 mai, la ota 8:00.

„Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a declafrat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat de News.ro.

„Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a mai spus el.

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a declarat, la rândul lui, că „concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guevrnare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate”.

„Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se resolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face”, a mai spus preşedintele FSLI.

El a anunţat că este posibil să mai existe o discuţie cu premierul Ciucă, luni.

„Mai este timp să se găsească soluţii dar, până atunci, mesajul nostru este clar, grevă generală din 22 mai, orele 8.00”.

Citește și: Ciucă, după ce sindicaliștii din învățământ au anunțat grevă generală: „Am avut un dialog foarte bun”

ACTUALIZARE 15:15 Discuțiile sindicaliștilor cu premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au eșuat.

„Este clar, de luni vom avea grevă generală”, au declarat liderii de sindicat după discuțiile de la guvern.

Liderii de sindicat au sus că au primit promisiuni, dar e prea târziu.

„A ajuns cuțitul la os, oamenii au semnat și sunt pregătiți să intre în această grevă. Mingea e la guvern”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Știrea inițială

"Am hotărât intrarea în grevă generală.

Aștept minunea prin care azi la ora 13.00, premierul să aibă curajul unei asumări politice și să ducă la îndeplinire toate acele revendicări înaintate încă din decembrie.

Soluția e la îndemâna lui și a ministrului de Finanțe. Există o grilă de salarizare negociată cu ministrul educației, și care stă pe masa ministrului Muncii. Miniștrii muncii și al finanțelor pot să ia decizia așteptată.

Indiferent de ce discuții vor fi azi, nu avem niciun motiv care să conducă la stoparea acțiunilor de protest. De luni, părinții să țină copiii acasă!

Toții colegii noștri care au fost de acord cu greva nu vor presta nicio activitate. Nu mai putem accepta această situație", a declarat Marius Nistor.

Astăzi este grevă de avertisment între orele 11.00 și 13.00. Liderii sindicatelor au anunțat că opresc complet activitatea din 22 mai, până când Guvernul decide majorarea salariilor. 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pe fondul acţiunilor de protest derulate de aceştia, potrivit programului de lucru al premierului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut, la Jurnalul de Seară, la Digi24, un apel către profesorii care intenționează să intre în grevă miercuri, timp de două ore, să supravegheze copiii, chiar dacă nu țin orele. Ministrul a mai adăugat că susține revendicările profesorilor și că reprezentanții Coaliției își vor ține promisiunea și vor majora salariile profesorilor.  

Este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, așa că Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi decalate, la fel și examenele organizate de universități. 

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc acum 18 ani. Profesori din toată țară n-au intrat la ore timp de trei săptămâni. Greva s-a încheiat în urma unui acord dintre Guvern şi sindicate. 

Care sunt revendicările profesorilor

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile (pe 25 şi 26 aprilie) sediul Guvernului.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri