Sari la conținut

Propunere de lege: "Alimentaţia sănătoasă", disciplină obligatorie în şcoli 

Copiii ar putea studia în şcoală "alimentaţia sănătoasă. "FOTO: Mediafax 

În expunerea de motive a iniţiativei legislative depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, senatorul Ovidiu Donţu arată că, navigând pe internet, a descoperit numeroase articole interesante legate de necesitatea unei alimentaţii sănătoase, în special la copii.

"Desigur că toţi părinţii se străduiesc, fiecare după nivelul de cultură, educaţie, mediul social din care provin şi cel în care trăiesc, obiceiurile culinare învăţate de la părinţii şi bunicii lor, să ofere o alimentaţie cât mai bună copiilor lor. Nu întotdeauna, şi aceasta din diferite motive, se reuşeşte acest lucru, iar tentaţiile celor mici într-o societate aflată într-o permanentă dinamică şi evoluţie către mâncarea de tip fast-food sau junk-food sunt mari", susţine senatorul, care menţionează că unul dintre principalele riscuri la care se expun copiii este obezitatea.

El consideră că este necesar ca, de la vârste fragede, din clasa I, copiii să conştientizeze importanţa şi metodele prin care se poate urma un mod de alimentaţie sănătoasă, care să contribuie la păstrarea stării de sănătate a acestora.

Senatorul PSD menţionează că, prin punerea în aplicare a acestei propuneri legislative, se va diminua numărul cazurilor de îmbolnăviri determinate de o alimentaţie incorectă a copiilor.

Potrivit propunerii senatorului Ovidiu Donţu, articolul 68 al Legii educaţiei naţionale 1/2011 va fi modificat şi completat la capitolul privind curricula învăţământului preuniversitar cu materia „alimentaţia sănătoasă”, care, alături de „educaţie fizică şi sport”, ar trebui cuprinsă în trunchiul comun al planurilor de învăţământ.

Totodată, în expunerea de motive a iniţiativei legislative se menţionează că disciplina „alimentaţie sănătoasă” este o disciplină obligatorie în învăţământul preuniversitar, începând cu clasa I.