Răsturnare de situație în cazul profesorului care ar fi corectat cuvântul „patinoar”. „Nu este doar un învățător, este un părinte, este un prieten”

Data actualizării: Data publicării:
lucrare

Noi informații în cazul învățătorului din Iași care ar fi depunctat un elev pentru că a scris corect cuvântul „patinoar”. Părinții elevilor din clasa a doua de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași spun că dascălul își face meseria „în mod exemplar” și îl acuză pe bărbatul care a postat incidentul pe Facebook că a agresat două cadre didactice chiar în fața elevilor.

 

Totul a pornit după ce un părinte a postat pe Facebook un fragment dintr-un test primit de fiul său la școală, în care cuvântul „der-deluș” era subliniat, deși era corect despărțit în silabe, iar cuvântul „patinoar” era corectat ca „patinuar”. Elevul a primit calificativul „suficient” din cauza acestor corecturi. 

Postarea s-a viralizat și a fost preluată de mai multe publicații. Întrebată despre acest caz, Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că învăţătorul va fi trimis într-un program de evaluare, iar directorul şcolii va avea rolul de a rezolva punctual situaţia.

Ceilalți părinți ai copiilor din clasă spun însă că fragmentul de lucrare postat pe Facebook a fost scos din context, pentru că elevii aveau ca temă să copieze un text scris cu greșeli și apoi să-l rescrie corect.

Un punct de vedere a venit și de la Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.

Sindicaliștii spun și ei că este vorba despre un fragment scos din context care „poate duce la interpretări eronate”.

Chiar dacă am putea vorbi de o greșeală a cadrului didactic, ni se pare inadmisibilă maniera de a aduce în fața opiniei publice viața profesională a unui om pentru a fi lovită cu „pietre”! Până în acest moment, cariera domnului învățător este una ireproșabilă!”, se arată în comunicat.

Comunicatul părinților: 

Prin prezenta, părinții elevilor din Clasa a II-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, semnatari ai prezentului comunicat de presă, față de acțiunea denigratoare și mai ales absolut nefondată a domnului Tarnoveski Ionel la adresa domnului învățător, dascălul copiilor noștri, înțelegem să vă aducem la cunoștință câteva aspecte.

De-a lungul celor doi ani și jumătate, domnul învățător și-a făcut meseria în mod exemplar, ajutând la dezvoltarea intelectuală și morală a copiilor noștri. Rigoarea cu care corectează fiecare temă a fiecărui copil, interesul dumnealui pentru fixarea corectă a noțiunilor de bază denotă maxim de profesionalism și dedicare în tot ceea ce face la catedră.

Acest DOMN nu este doar un învățător, este un părinte, este un prieten. Atât acești copii isteți, cât și noi, părinții, am avut și avem doar de învățat de la dumnealui. Întâlnirile cu părinții sunt punctuale și cu observații foarte pertinente, de care ne străduim să ținem cât mai mult cont. La aceste întâlniri nu participă niciodată domnul Tarnoveski Ionel și nici doamna Tarnoveski.

Mai mult decât atât, în data de 26 octombrie 2017, domnul Tarnoveski Ionel a intrat în clasă, a țipat la domnul învățător și i-a adresat cuvinte urâte, jignitoare, fiind foarte violent atât fizic, cât și verbal. Această agresiune a avut loc chiar în fața copiilor și a câtorva părinți, care au asistat înfricoșați și neputincioși la scene cu totul nepotrivite pentru vârsta lor și pentru locul în care se aflau - sala de clasă.

Un incident similar s-a petrecut în aceeași zi și cu doamna profesoară de engleză, pe care a agresat-o verbal pe scările instituției de învățământ. Prin acest comportament incalificabil, domnul Tarnoveski Ionel a produs o stare de teamă și stres în rândul copiilor noștri. Este vorba despre un act de violență verbală și psihologică, față de care ne manifestăm dezaprobarea. Sub nicio formă nu putem accepta expunerea copiilor noștri la astfel de acte.

Revenind la incidentul semnalat de domnul Tarnoveski Ionel, considerăm că acesta este creat în mod deliberat și cu rea-voință. Enunțul exercițiului era „Copiați apoi corectați textul alcătuit de Maria după ilustrațiile din manual”. Prin urmare, copiii aveau de trancris/copiat un text cu

greșeli, pe care apoi să îl scrie din nou corect. Astfel, din fotografiile postate de dl. Tarnoveski Ionel rezultă clar faptul că exercițiul scris de copilul domnului este greșit copiat, incomplet și greșit rezolvat.

În sprijinul acestor afirmații, atașăm câteva fotografii ale caietelor copiilor care au rezolvat corect acel exercițiu, textul trebuind a fi copiat greșit și apoi rescris în mod corect.

Prin această acțiune denigratoare, domnul Tarnoveski Ionel a expus din nou copiii noștri unei stări de tensiune și traumă psihică, agresând în mod deliberat procesul de dezvoltare și formare armonioasă la care lucrăm atât noi părinții, cât și domnul învățător.

În acest sens, vom solicita Ministerului Educației Naționale și Inspectoratului Școlar Județean Iași, luarea măsurilor legale pentru înlăturarea acestui factor destabilizator, pe care îl reprezintă domnul Ionel Tarnoveski, în buna desfășurare a activităților școlare.

Considerăm inadmisibilă antepronunțarea Doamnei Ministru al Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, care fără a verifica informațiile, a contribuit la tăvălugul pe care mass-media l-a antrenat împotriva acestui dascăl.

Ne manifestăm întregul respect și considerație față de domnul învățător și totalul dezacord față de comportamentul agresiv și neîntemeiat al domnului Tarnoveski Ionel.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri