Reacţie dură a studenţilor după propunerea "ceauşistă" a Academiei Române

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton Gives Commencement Address At Marymount Manhattan College
NEW YORK - MAY 20: Graduates of Marymount Manhattan College line up before commencement exercises in Avery Fisher Hall at Lincoln Center May 20, 2005 in New York City. U.S. Sen. Hillary Clinton gave the commencement address during the liberal arts institution's graduation ceremony. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Libera circulaţie este un drept constituţional care nu poate fi încălcat! O spun studenţii, ca reacţie la iniţiativa Academiei Române, care propune ca absolvenţii de facultate să fie obligaţi să rămână în ţară după terminarea studiilor, pentru a returna astfel statului banii investiţi în ei. Propunerea academicienilor români este criticată şi de specialiştii în drept constituţional.

Propunerea Academiei, ca tinerii absolvenţi să fie obligaţi să profeseze în ţară în primii ani de carieră, apare în Strategia de Dezvoltare a României pe următorii 20 de ani, un document de aproape o mie de pagini, în care Academia Româna analizează şi vine cu soluţii pentru fiecare domeniu important. Cel mai controversat paragraf are ca scop stoparea exodului de creiere în România:

„Credem că se impune ca orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională."

Replica studenţilor e categorică: nimeni nu poate fi obligat să rămână în ţară.

„Nu mi se pare normal, totul ar trebui lăsat la libera alegere, tot sistemul trebuie să ne implementeze măsuri pentru a rămâne de bunăvoie în ţară. Metoda de a-i obliga nu este prea bună, o dezbatere şi vedem ce iese, dacă aş găsi ceva în ţară, nu aş pleca. Dar nu e nimic în ţară”.

Indignarea studenţilor este cu atât mai mare cu cât fac comparaţie cu situaţia din alte ţări.

Vlad Cherecheş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Studenţilor: „Dacă eu, ca român, vreau să studiez în Finalanda, Danemarca pot să obţin o bursă de studiu de la statul respectiv, să studiez acolo pe banii statului respectiv apoi e decizia mea dacă rămân acolo să profesez sau dacă mă întorc în România sau merg în orice altă ţară.”

Propunerea academicienilor nu este susţinută nici de specialiştii în drept constituţional.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: „Împiedică dreptul la libera circulaţie, nu te poate condiţiona nimeni să te stabileşti unde vrei, câtă vreme suntem în Uniunea Europeană şi avem toate drepturile şi libertăţile posibile. Din punct de vedere constiţional este uşor abuzivă”.

Potrivit Constituţiei României, dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri