Recalificare la locul de muncă. Profesorii de matematică sau română ar putea preda şi sportul

Data publicării:
elevi sport - 5460730-Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu-2

Cadrele didactice cu specializarea matematică, limba română sau chimie ar putea preda şi educaţie fizică şi sport. Este propunerea de avarie a Ministerului Tineretului şi Sportului pentru a suplini numărul profesorilor de educaţie fizică în momentul în care va intra în vigoare noua programă pentru clasele V - XII, cu patru ore de sport pe săptămână.

Propunerea profesorilor buni la orice materie a venit din partea unui fost sportiv de performanţă, Carmen Tocală, în prezent secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. 

Profesorul are cursuri de psihologia copilului, are cursuri de pedagogie şi practică pedagogică, motiv pentru care am susţine că profesorii din celelalte discipline, în urma absolvirii unor cursuri în educaţie fizică şi sport, să poată deveni, să poată preda şi susţine orele de educaţie fizică şi sport”, susţine Carmen Tocală.

Totuşi, cadrele didactice din Capitală nu văd cu ochi buni această variantă.

Ca să pot să predau disciplina pe care o predau am studiat patru ani, plus un an de master, şi nu cred că profesorii de alte specializări pot să predea sport în urma unui curs pur şi simplu”, este opinia Dianei Răducanu, profesor de română şi director adjunct la Liceul Teoretic "Jean Monet".

La bază sunt învăţătoare, iar la liceul pedagogic am predat astfel de ore. Ca profesor de română, spun nu. N-aş mai putea să predau ore de educaţie fizică”, spune Luminiţa Paraipan, profesor de română la Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale".

Profesorii din mediul rural sunt însă de altă părere. O specializare în plus ar însemna şi un salariu mai mare.

Este o iniţiativă bună de a preda sportul. Lucrezi cu copiii mai degajat, un alt stil de predare, o altă abordare a lecţiilor”, crede Constantin Diaconescu, profesor de matematică şi directorul Şcolii "I-VIII Bascov".

Proiectul ministerului, doar o glumă

Profesorii de sport nici nu vor să audă de proiectul ministerului.

Mie personal mi se pare o glumă. Modulul psihopedagogic îl poate face oricine, dar dacă nu eşti şi implicat fizic, să lucrezi cu ei, doar stând pe bancă, să le arunci o mingiuţă şi să le spui că este atractiv şi ei să-şi găsească singuri de lucru şi tu doar să urmăreşti creativitatea lor, în niciun caz”, declară Marinela Ion, profesor de educaţie fizică şi sport la Liceul Teoretic "Jean Monet".

Un alt cadru didactic este la fel de categoric. „Mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă m-aş duce eu să cânt în faţa copiilor sau să desenez. Este cam acelaşi lucru. Nu, nu sunt de acord cu aşa ceva”, spune Doina Teodorescu, profesor de educaţie fizică şi sport la Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale".

Regula celor patru ore de sport pe săptămână va fi aplicată din toamnă, deocamdată doar elevilor din clasele I-IV, iar orele vor fi susţinute de învăţători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri