Record de elevi neînscriși la bac. Harta „absenteismului”

Data publicării:
harta absenteismului la bac 2

Marian Ceauşu a făcut liceul la Grupul Şcolar Agricol Holboca din Iaşi. De câteva luni lucrează noaptea, ca distribuitor de mărfuri, pentru un salariu de 1.200 de lei şi nu mai are timp să şi înveţe pentru bacalaureat.

A fost foarte greu. Noaptea la muncă, dimineaţa la şcoală. Puteam să plec din ţară şi am zic că nu, pentru că e important. Măcar 12 clase dacă partea cu bacalaureatul am pierdut-o deocamdată”, spune tânărul.

Cei mai mulţi dintre cei care vor lipsi la prima sesiune de bacalaureat au corijenţe la una sau mai multe materii.

În Bucureşti, din cei 17.000 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris la examenul maturităţii 12.000 de elevi. De la Liceul de Metrologie, de exemplu, au intrat în examenul de bacalaureat mai puţin de jumătate din cei 150 de elevi.

Discuție reporter-elev, cu camera ascunsă:

„- Uitaţi-vă ce-i la liceul ăsta.

- Din toţi câţi sunteţi în clasă, câţi s-au înscris pentru bacul ăsta, toţi?

- Nu. Jumate, că au rămas şi corijenţi şi n-au avut cum să se înscrie.

- La ce materie au rămas corigenţi?

- Şi română, şi mate.

Am avut unul în clasă care a influenţat mulţi. A zis: la ce să mai stai, mă, să înveţi, că şi-aşa nu-l iei.”

În Galaţi, cei mai mulţi dintre absenţii de la bacalaureat au urmat profilul tehnologic. La Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, doar 61 din cei 198 de elevi dau examenul.

„Avem şi elevi care au plecat în străinătate, la familiile lor. Mama, tata, chiar ambii părinţi sunt acolo şi pentru că le-au găsit locuri de muncă, nu vor să le piardă”, spune Luminița Nichita, director la Colegiul Elena Doamna.

Alţi liceeni aleg varianta cea mai simplă: se orientează către şcolile postliceale, acolo unde diploma de bacalaureat nu este obligatorie.

Liceele tehnologice, în ultimii ani, s-au autorizat pe calificări profesionale la învăţământul postliceal, calificări profesionale căutate pe piaţa muncii”, explică Aura Moza, inspector pentru învățământul profesional și tehnic.

În acest an, cei mai multi elevi neînscrişi la bacalaureat, aproape 40 la sută din numărul celor care au terminat clasa a XII-a, sunt în judeţul Brăila. Urmează cei din Ilfov - peste 37 la sută. Nici capitala Moldovei nu stă prea bine. În Iaşi aproape 35 la sută dintre elevii din ultimul an de liceu sub absenţi la bacalaureat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri