Rectori aleși pe viață. Inițiatorul legii, senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu: Dacă e ales, de ce trebuie să-l limităm?

Data publicării:
student tocă absolvire
Un rector va putea fi reales în funcție într-un număr nelimitat de mandate. Foto: Getty Images

Șefii universităților și-ar putea păstra mandatul pentru totdeauna, dacă președintele Klaus Iohannis va promulga modificarea aprobată de senatori la Legea Educației. Amendamentul a fost depus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu, la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământului militar. Acesta prevede pentru toate universitățile că "durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit". Asta înseamnă că rectorii nici măcar nu vor mai trebui să se suspende din funcție pentru a putea obține un nou mandat. Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV, a afirmat, la Digi24, că abilitățile de management ale unui rector nu se învață peste noapte.

Până acum, legea limita la strict două numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universități.

Rectorii universităților Politehnica București, SNSPA, USAMV București sau cel al Universității de Vest din Timișoara sunt doar câțiva dintre șefii universităților aflați deja la al treilea mandat.

Reprezentanții studenților au criticat dur această modificare adusă de Senat, care - spun ei - are scopul de a permanentiza anumite persoane la conducerea universităților și nu îmbunătățirea unui sistem de învățământ. Studenții îi cer președintelui României să trimită legea înapoi în Parlament.

Sorin Cîmpeanu: Dacă cineva crede că lucrurile astea se învață peste noapte, se înșeală

Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București și fost ministru al Educației, spune că un rector nu este ales pe viață și aseamănă situația cu alegerea primarului, care nu are limită de mandate.

“Nu știu dacă acum este momentul oportun pentru a răspunde unor probleme sistemice.

Pe de altă parte, niciun rector nu este ales pe viață. Un rector este ales de către întreaga comunitate academică și nu este numit – o precizare importantă. Alegerile sunt obligatorii la fiecare 4 ani. Ați vorbit de suspendare. Suspendarea este făcută ori de câte ori legea impune acest lucru. Vorbim de atribuții și responsabilități. Una este să poți candida și cu totul alta este să fi ales.

Pe de altă parte, aș întreba: Există limitare la numărul de mandate pentru primari? Poate așa s-ar putea asimila rolul profesionist de manager al unei comunități. Din toată seria funcțiilor didactice, niciuna nu are limitare de mandat. Nici președinții de senate universitare, nici decanii, prorectorii sau prodecanii, nici directorii de departament, nici directorii de institute de cercetare. Doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate prin Constituție.

Aș adăuga că în contextul provocărilor globale pe care managementul universitar le impune este nevoie de profesioniști care să fie experți în management organizațional, în management financiar și al resurselor umane, în managementul cercetării și al aspectelor științifice, în managementul patrimoniului și chiar în managementul aspectelor juridice. Astea sunt lucrurile cu care se confruntă universitățile.

Există oare vreo școală de rectori sau de decani, de președinți de senat universitar? Lucrurile astea dacă cineva crede că se învață peste noapte mă tem că se înșeală.

Cu toții am luptat pentru dreptul fiecărui cetățean de a candida și de a fi ales. La modul general, limitarea unor drepturi greu câștigate ar trebuie să ne dea de gândit la pericolul reîntoarcerii la numirile din afara comunităților respective.

Sunt întrebări la care răspunsul corect poate fi dat doar de fiecare comunitate academică în parte.

Avem multiple cazuri de rectori care puteau candida, care chiar au candidat și care n-au mai fost aleși de către comunitățile universitare respective”, a declarat acesta la Digi24.

Deputatul PSD, Tit-Liviu Brăiloi, își apără amendamentul. El spune că numărul de mandate nu ar trebui limitat, tocmai pentru că funcția de rector este una aleasă, precum cea de primar.

„Este un principiu democratic care stă la baza acestei decizii și a acestei modificări legislative.

Să fie clar pentru toată lumea aici. Vorbim despre o funcție aleasă și singura funcție aleasă care este limitată la numărul de mandate este funcția președintelui și a rectorului. Dacă el este ales, îl alege majoritatea, de ce trebuie să-l limităm?!”, a precizat parlamentarul.

El a explicat că nu au fost voturi împotrivă, pentru proiect votând și parlamentari din PNL și din USR.

“Chiar nu au fost voturi împotrivă, au fost doar niște abțineri din partea USR. În plenul Senatului au votat și membrii PNL și unii dintre membrii USR. Adică toată lumea a fost de acord cu așa ceva. Comisiile de educație și învățământ din Parlament, din Cameră și Senat, au avut timp să analizeze. Acolo sunt specialiști, sunt profesori universitari și dumnealor au votat”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri