Remus Pricopie: Cadrele didactice nu au dreptul să ceară bani pentru fondul clasei, acţiunea este ilegală şi încadrabilă penal

Data publicării:
fond clasa

Cadrele didactice nu au dreptul să ceară bani pentru constituirea aşa-numitului fond al clasei, arată ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, subliniind că o asemenea acţiune este ilegală şi poate fi încadrată penal.

Remus Pricopie a menţionat la TVR că doar părinţii pot strânge bani pentru diverse activităţi precum îngrijirea clasei, ei fiind şi singurii îndreptăţiţi să îi gestioneze:

Fondul clasei poate să existe numai ca iniţiativă a părinţilor. El nu are cum să fie gestionat, solicitat, impus de către şcoală. Nici măcar Asociaţia Părinţilor nu are voie să impună fondul clasei. (...) Fondul clasei gestionat de către educatoare, profesor sau şcoală, director, este ilegal. Un profesor nu are dreptul legal să solicite bani.

Dacă părintele solicită să dea bani şcolii nu o face prin intermediul profesorului sau al directorului. Acolo unde se întâmplă acest lucru, este ilegal şi încurajez părinţii sau oricine află acest lucru să sesizeze inspectoratul sau Ministerul Educaţiei. Şi vom aplica legea fără niciun fel de reţinere. (...) Acolo unde şcoala solicită bani vorbim de o acţiune care intră sub incidenţa Codului Penal”, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la postul naţional de televiziune.

Referitor la încetarea dreptului de a profesa pentru profesorii cercetaţi sau condamnaţi, Remus Pricopie a precizat că demersul este complicat şi că necesită modificări ale Codului Muncii, pe care Ministerul Educaţiei le va aduce în atenţia Legislativului.

Rezultatele anchetelor declanşate în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 din Capitală, care a cerut bani pentru cadouri, vor fi făcute publice în următoarele zile, a mai anunţat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri