Remus Pricopie: Este ilegal ca profesorul să oblige elevul să cumpere manuale auxiliare

Data publicării:
remus pricopie - 5563627-Mediafax Foto-Ghita Porumb-1

O telespectatoare a postului Digi24 i-a transmis ministrului Educației, Remus Pricopie, informația potrivit căreia într-o școală din Pitești elevii de clasa I sunt obligați să-și achiziționeze manuale auxiliare.

Există o industrie a auxiliarelor, uneori cu ajutorul profesorilor. Voi avea un mesaj foarte clar către profesori să nu mai poarte interesul diferitelor edituri, ci interesul copiilor. Noile manuale vor trebui să fie independente. Ce trebuie să ştie copilul să fie din acel manual, plus componenta digitală”, a răspuns Remus Pricopie.

Acesta a adăugat că vrea să știe numele profesorului care le cere copiilor să cumpere manuale auxiliare pentru că „sunt profesori care îndrăznesc, dar niciunul n-a fost pedepsit. E ilegal”, a susținut Pricopie.

În metodologia lansată scrie foarte clar câteva lucruri: manualul nu mai are licenţa pe vecie, pentru că aşa e acum. Nu li s-a spus când expiră. Dacă ne gândim la educație şi la copii, trebuie să ne gândim că manualul trebuie actualizat. În metodologie scrie că manualul trebuie folosit independent”, a mai completat ministrul Educației.

Întrebat fiind care sunt cele mai îngrijorătoare semnale din educaţie, Remus Pricopie a răspuns: „Din punctul meu de vedere, nu măsurile au fost greşite, ci faptul că n-am avut răbdare să vedem rezultatele. Riscul cel mai mare e să nu avem răbdare şi să nu realizăm că investiţia în educaţie, de minte, de energie, e genul de investiţie în care vezi rezultatele după un anumit număr de ani”.

Printre problemele educației, ministrul a enumerat analfabetismul funcțional, părăsirea timpurie a școlii și calitatea educației.

Remus Pricopie a mai declarat că intenționează să le ceară parlamentarilor modificarea vârstei copiilor la care aceștia sunt obligați să meargă la grădiniță, la cinci ani.

Ideea e să aduci copilul la şcoală cât mai devreme. Voi merge în Parlament, dar nu acum, să cer modificarea momentului în care copii sunt obligați să meargă la şcoală. Am avut şapte ani, am coborât la şase. Sunt state în UE în care au obligativitatea de a merge nu la şcoală, ci la grădiniţă, de la 4 ani. Probabil în maxim doi ani ar trebui să ne ducem în Parlament şi să spunem e obligatoriu să fii la grădiniţă la 5 ani şi să participi la grupa mare, după care să mergi la grupa pregătitoare. E o măsură corectă pentru sistem pe care trebuie s-o adoptăm gradual”, a susținut Pricopie.

Acesta a criticat decizia lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, de a introduce clasa pregătitoare „peste noapte”.

Ceea ce n-a fost corect la clasa pregătitoare a fost asumarea proiectului ca individual şi de a-l introduce peste noapte. Trebuie să iei măsuri treptat, pentru a nu bulversa”, este de părere acesta.

În legătură cu introducerea a patru ore de sport, dintre care două de mișcare, ministrul Educației a precizat faptul că acestea vor fi introduse gradual, pentru a acorda timp pregătirii cadrelor didactice, dar și asigurarea structurii.

La clasele V – VIII şi IX - XII, cele patru ore vor fi introduse gradual. Din 2013-2014, de la V – VIII, apoi IX - XII, pentru că nu avem suficiente săli de sport. În paralel, va trebui o măsură de pregătire a cadrelor didactice, dar şi de asigurare a structurii”, a explicat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri