Remus Pricopie: Salariile din învăţământ vor fi plătite în câteva zile. Nu este vorba despre lipsa banilor

Data publicării:
remus pricopie - 5563627-Mediafax Foto-Ghita Porumb-3

„Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ" , a declarat ministrul Educaţiei pentru Mediafax.

Potrivit ministrului, în prezent, nu există o situaţie defalcată privind sumele cheltuite pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial.

„Acum, nu putem spune cât am cheltuit cu grădiniţele sau cu învăţământul primar. Cu excepţia universităţilor, în toate celelalte zone sunt cifre aproximative”, a mai spus Remus Pricopie.

Liviu Voinea: „Absolut toate salariile se plătesc până pe data de 15”

Mii de bugetari nu îşi vor lua salariile la timp din cauza şefilor. Este declaraţia ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea care spune că vina pentru situaţia creată o poartă conducerile celor 2.000 de instituţii care nu s-au înregistrat la Finanţe până la sfârşitul anului trecut şi deci nu au putut să facă plăţi.

Şeful Bugetului spune că ordonanţa de Guvern prin care s-a schimbat raportarea cheltuielilor a fost aprobată încă din septembrie anul trecut, iar instituţiile statului au avut trei luni la dispoziţie să facă aceste modificări. Din cauza acestor probleme, mii de bugetari care ar fi trebuit să-şi încaseze salariile între 5 şi 7 ianuarie, le vor lua până pe 15 ianuarie.

„Aceste instituții care nu s-au înregistrat nu au putut să facă plăți începând cu 1 ianuarie, pentru că nu erau înregistrate în noul sistem. Între timp, pe 6 și 7 ianuarie, în primele două zile lucrătoare s-au înregistrat toate. Absolut toate salariile se plătesc până pe data de 15. Și ele se plătesc în ziua în care se vine cu ordinul de plată la trezorerie. Ca să se vină cu ordinul de plată, instituția trebuia să fi făcut acest demers minim, să se înregistreze în sistem”, a precizat Liviu Voinea la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri