„Responsabili cu educația”. Schimbări majore în sistemul de învățământ

Data publicării:
FETITA LA SCOALA-Mediafax Foto-Adi Piclisan

Anul şcolar 2013-2014 a început la 16 septembrie şi se va încheia pe 20 iunie, astfel că elevii vor avea 36 de săptămâni de cursuri. Semestrele vor fi egale, ca să existe un echilibru între timpul alocat studiului, cel destinat asimilării cunoştinţelor şi perioada de odihnă. Elevii intră în vacanţa de iarnă înainte de sărbători şi se reîntorc la şcoală pe 6 ianuarie. Vacanţa dintre semestre se mută la 1 februarie.

„Cred că era mai bine cum era împărțit anul școlar înainte, pe trimestre. Fac trei săptămâni de cursuri, apoi vacanță, până intră din nou în ritm”, spune un părinte.

Ministrul Educaţiei introduce sistemul de evaluare periodică la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. În urma rezultatelor obţinute de elevi se vor cunoaşte problemele de la nivelul şcolilor, claselor şi ale elevilor în raport cu ceilalţi. Ministerul Educaţiei va face fişe pentru fiecare şcoală în parte.

„Evaluarea la clasa a II-a e importantă pentru a identifica și corecta vulnerabilitățile elevilor. Evaluarea la a VI-a are rol de preorientare, este vârsta când se pot desprinde elemente despre abilitățile fiecărui copil, care e zona în care copiii vor trebui ulterior să urmeze. Introducerea portofoliului e foarte importantă, la fel de importantă ca evaluarea la a II-a, a IV-a, a VI-a”, a spus Daniel Funeriu, fost ministru al Educației.

Remus Pricopie anunţă sancţiuni aspre pentru cadrele didcatice. Directorii şcolilor care nu vor avea rezultate bune riscă să rămână fără funcţie. Cât despre profesorii care vor mai fi complici la fraudarea examenelor, riscă să fie daţi afară din învăţământ.

„Cei care vin și nu sunt dascăli, ci funcționari n-au ce să caute. Există două posibilități până îi sancționezi: pleacă singuri, ori îi elimină sistemul. Elevii, dacă nu le predai bine, nu tac, părinții te reclamă”, afirmă Florina Rogalski, profesor de limba română.

Schimbări sunt anunţate şi pentru cei mici. În ciclul primar vor fi discipline opţionale noi, precum „Educaţie pentru societate”, unde cei mici vor învăţa elemente de conduită civică. Materia „Filosofie pentru copii” ar trebui să-i ajute pe elevi să-şi susţină cu uşurinţă un punct de vedere. Problema este că nu au apărut programele, iar învăţătorii nu ştiu ce ar trebui să predea la clasă.

Anul acesta s-au înscris la clasa pregătitoare 175.000 de elevi, iar 99% dintre copiii de 5 ani au prins un loc la grădiniţă. Ministrul Educaţiei are în plan să introducă educaţia preşcolară obligatorie de la 5 ani şi asta pentru studiile arată că performanţele şcolare cresc cu 30% la un copil care a mers la grădiniţă.

De anul acesta controalele în şcoli vor fi din ce în ce mai dese. Se va urmări prezenţa la cursuri, cum decurg orele la clasă şi felul în care profesorii îi evaluează pe elevi. Primele verificări încep imediat după debutul şcolii şi vizează 50 de unităţi de învăţământ din toată ţara, unde au fost diferenţe mari între evaluările la clasă şi cele naţionale.

„Am cerut inspectorilor școlari să verifice școlile, nu doar cele 50, toate unde există diferență mai mare de 2 puncte între evaluare și media claselor VI-VIII. Când ai 6,5 puncte diferență este foarte grav”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educației.

Prima prioritate: admiterea la liceu. Nota de la testarea naţională va conta în proporţie de 75%, faţă de 50% cât era până acum. Autoritățile au luat această decizie din cauza diferențelor mari dintre mediile obținute de elevi în cei patru ani de gimnaziu și cele de la Evaluarea Națională. Îngrijorător este că peste 35.000 de elevi care au participat la evaluarea naţională nu au reuşit să ia notă de trecere.

O altă prioritate pentru acest an şcolar va fi examenul de bacalaureat. Pregătirea pentru examenul maturităţii începe încă din prima zi de şcoală. Inspectorii vor verifica dacă există în fiecare liceu program de ore suplimentare sau meditaţii la şcoală. Există şi o premieră. Elevii de clasa a XI-a vor simula examenul de bacalaureat.

Structura anului şcolar 2013-2014

Semestrul I

Cursuri: 16 septembrie - 20 decembrie 2013

Vacanţă: 2 - 10 noiembrie 2013 (primar şi preşcolar)

Vacanta de iarnă: 21 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014

Cursuri: 6 ianuarie - 31 ianuarie 2014

Vacanţă intersemestrială: 1 februarie - 9 februarie 2014>

Semestrul al II-lea

Cursuri: 10 februarie - 11 aprilie 2014

Săptămâna Şcoala Altfel: 7 - 11 aprilie 2014

Vacanţa de primăvară: 12 aprilie - 22 aprilie 2014

Cursuri: 23 aprilie - 20 iunie 2014

Vacanţa de vară: 21 iunie - 14 septembrie 2014

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri