Sari la conținut

S-a dublat numărul elevilor din şcolile profesionale

După reorganizarea de anul trecut, învăţământul profesional a atras 24.000 de elevi noi, arată statistica oficială. Numărul total al elevilor din această formă de învăţământ a ajuns astfel la 50.000 în anul şcolar 2014-2015. Sunt de două ori mai mulţi tineri care învaţă o meserie faţă de anul şcolar precedent.

Şcoala profesională este totuşi forma de învăţământ care are cei mai puţini elevi, doar 1,4% din totalul populaţiei aflată la vârsta şcolară. Asta în condiţiile în care doar 80% dintre tinerii cuprinşi cu vârsta între 15 şi 18 ani participă la o formă sau alta de învăţământ. Restul de 20% au părăsit complet băncile şcolilor şi fie s-au angajat, fie stau acasă.

Ei sunt tinerii care ar avea cel mai mult nevoie de cursurile şcolilor profesionale. Calificarea pe care ar obţine-o i-ar ajuta să îşi găsească un loc de muncă mult mai bine plătit decât slujbele disponibile pentru cei care au terminat doar opt ani de studii.

Cunoaşterea unei meserii i-ar ajuta fără îndoială şi pe tinerii care au picat examenul de bacalaureat.

La sesiunea din această vară gradul de promovare a fost cel mai bun din ultimii ani, dar nu a impresionat. Doar 66% dintre tinerii care s-au prezentat la examen au luat notă de trecere. La sesiunea din toamnă gradul de promovare a fost de doar 25%.

Totuşi, în vara anului trecut, rezultatele de la Bac erau şi mai slabe. Mai puţin de 60% dintre tineri au luat atunci examenul. Chiar şi aşa, în 2014, numărul absolvenţilor de liceu care au intrat în amfiteatrele facultăţilor a fost mai mare decât cel al studenţilor care le-au părăsit.

Un studiu INS publicat azi arată că în vara anului trecut au absolvit studiile superioare 495.000 de tineri. S-au înscris la facultate peste 541.000. Peste un sfert dintre ei au ales ca specializare afaceri, administraţie si drept. În vreme ce peste 21% au ales specializări tehnice precum ingineria, prelucrarea şi construcţiile.

Chiar dacă anul trecut au fost mai mulţi înscrişi la facultate decât absolvenţi, Institutul Naţional de Statistică arată că, per total, numărul tinerilor ajunşi la facultate a scăzut cu 37.000 faţă de anul precedent. În vreme ce numărul tinerilor înscrişi la liceu a scăzut cu aproape 50.000.

În spatele acestei evoluţii este şi o problemă demografică. Numărul copiilor scade. Sunt însă şi mulţi tineri care pur şi simplu abandonează studiile. De aceea, dezvoltarea învăţământului profesional s-ar putea dovedi foarte importantă în următorii ani.

Pe aceeași temă