SCANDAL. Subiectele de la bacalaureat, dezvăluite pe internet înainte de examen

Data publicării:
Bacalaureat-Mediafax Foto-Nicu Mircea-3

Actualizare 23.05. La această oră, cei peste 30 de profesori care au fost ridicaţi astăzi din sala de clasă sunt auditaţi la Poliţia Capitalei. Nouă dintre cadrele didactice au ieşit deja de la audieri.

Actualizare ora 19.00 Poliţiştii aveau informaţii că la un liceu din Capitală profesorii ar fi cerut bani în schimbul subiectelor de bacalaureat. Cadrele didactice ar fi primit cadouri de la elevi chiar în această dimineaţă, spun anchetatorii. Cînd poliţiştii au descins la liceul Dimitre Bolintineanu, câţiva dascăli tocmai rezolvau subiectele într-o sală de clasă. Poliţiştii ar mai fi descoperit şi sume de bani, ascunse în sutienele profesoarelor din comisie.  

Înainte să intervină, poliţiştii au aşteptat încheierea probei la limba română, pentru a nu-i tulbura pe elevii care susţineau examenul în mod corect. Odată încheiată examinarea, toţi profesorii supraveghetori au fost reţinuţi în liceu şi toate lucrările suspectate de fraudă au fost ridicate.

La cererea poliţiştilor, Serviciul Român de Informaţii i-a urmărit pe elevii şi pe profesorii bănuiţi că plănuiau fraudarea bacalaureatului.

_____________________

Subiectele la examenul de română al examenului de acalaureat, profilul real, au apărut pe internet înainte ca elevii să înceapă examenul. Suspectat că a publicat subiectele în mod nelegal este liceul Dimitrie Bolintineanu din sectorul 5 al Capitalei. Acolo au descins polițiști, procurori, dar și lucrători SRI.

Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul-adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română. Măsura a fost luată în urma unor percheziții care au avut loc la liceu.

Sub aceleaşi reguli stricte ca în ultimii trei ani, peste 162.000 de elevi au susţinut luni prima probă scrisă a bacalaureatului de anul acesta. Nu a fost romanul, nuvela sau basmul, ci poezia cea care a dat peste cap planurile multor elevi la proba scrisă la limba română. Arghezi, Barbu sau Blaga s-au dovedit a fi adevărate pietre de încercare pentru cei mai mulţi liceeni. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a declanșat o anchetă la liceul Dimitrei Bolintineanu. Există suspiciuni de fraudare a examenului de Bacalaureat. Procurorii, însoțiți de ofițeri ai Direcției Naționale Anticorupție, desfășoară o serie de percheziții și ridicări de documente. Se îcearcă acest lucru fără perturbarea probei scrise la Limba și literatura română.

Urmează să fie aduse la audieri mai multe persoane ce fac parte din comsiile care au organizat examenul de Bacalaureat la acest liceu, eventual și elevi de clasa a XII-a și care sunt suspectați că anterior intrăii în sala de examen au încercat să obțină subiectele la această probă.

Toți cei 32 de profesori supraveghetori și cei cinci profesori din comisia de bacalaureat au fost schimbați. O parte dintre ei au fost luați cu un autocar, împreună cu mai multe cutii cu dovezi, și duși la audieri. În locul celor 37 de profesori vor fi numite alte persoane, astfel încât examenul să nu aibă de suferit.

Măsura a fost luată în urma unor percheziții care au avut loc la liceu. Anchetatorii au ridicat cutii cu documente, în încercarea de a afla cum s-a petrecut incidentul din această dimineață.

Examenele următoare ar urma să se desfășoare conform programării, fără perturbări.

De dosar se ocupă Parchetul Capitalei, care a primit o sesizare de fraudă. „Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au făcut luni percheziţii la Liceul Dimitrie Bolintineanu", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului, citat de Mediafax. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri