SCANDAL. Un editor de manuale a reclamat Ministerul Educației la DNA

Data publicării:
abecedar

Pe 4 august, Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare a declarat câştigătoare ale licitaţiei pentru manuale trei firme. Atunci, a afişat şi punctajele în baza cărora s-a făcut clasamentul. Conform criteriilor legale, punctele obţinute nu le-ar fi permis să câştige licitaţia. Concurenţa a depus contestaţii.

Opt zile mai târziu, Ministerul, prin Consiliul de evaluare, a recalculat punctajele tututor participanţilor la licitaţie. Rezultatul? 11 modificări de punctaje. Toate la firmele câşigătoare. Şi aşa societăţile ajung să aibă punctajul minim obligatoriu. Explicaţia Ministerului: „o regretabilă eroare”.

Dar, noile punctaje au fost ţinute secrete până pe 20 august. O dată făcute publice, rezultatele au provocat un alt val de nemulţumiri.

Un grup de interese a considerat că este momentul să pună mâna să se extindă şi asupra pieţei de carte şcolară. Şi au dat un tun de 50 de milioane de euro. Vorbesc de tunul care acoperă valoarea auxiliarelor”, spune Mihail Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Gândiţi-vă că nu s-au cerut manuale digitale pentru a le rula pe computerele care nu există în şcoli. Este exclus ca DNA-ul să nu sesizeze că aici este ceva murdar la mijloc”, susține Ana Munteanu, reprezentant al unei edituri.

Unul dintre câştigători se apără.

„Eu vă declar că nu fac parte din niciun grup de interese şi consider aceasta o calomnie”, spune Costin Diaconescu, reprezentantul unei edituri câştigătoare.

Reprezentanţii uneia dintre editurile care au pierdut licitaţia au depus deja o plângere la DNA împotriva Consiliului Naţional de Evaluare şi Examinare.

„Pe motiv de abuz în serviciu şi bănuiala unor fapte de corupţie”, afirmă Maria Luiza Popescu, reprezentantul editurii.

Alte reclamaţii au fost depuse la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

„Au fost contestate 10 din cele 29 de loturi. Au fost depuse peste 10 contestații. Contestațiile au fost depuse în termenul legal, urmând ca CNSC să se pronunțe in termenul de 20 de zile”, afirmă Bogdan Lehel Lorand, preşedinte CNSC.

Ministrul Educaţiei este, totuşi, optimist. „Eu cred, ştiind cum s-au derulat lucrurile, că vom avea manuale. Dar repet trebuie să aşteptăm decizia CNSC”, afirmă ministrul Remus Pricopie.

Două dintre contestaţiile depuse la CSNC au fost deja respinse. Pentru celelalte, teoretic, termenul este până pe 12 septembrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri