Schimbări în învăţământ, din 2014

Data publicării:
FETITA LA SCOALA-Mediafax Foto-Adi Piclisan 1

 

După doi ani de funcţionare a programului pilot, evaluările pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi obligatorii. Testele vor fi susţinute în toate şcolile, la nivel naţional, în perioada aprilie-mai 2014.

Pentru cei de clasa a doua şi a patra, evaluarea va dura 50 de minute, iar pentru cei de clasa a şasea durata va fi de trei ori mai mare, iar la final li se va indica liceul spre care ar putea să se îndrepte.

Sistemul românesc de învăţământ se va transforma şi odată cu introducerea manualelor digitale. Dacă totul decurge conform planului, pe 5 septembrie în acest an elevii claselor I şi a II-a vor avea manuale noi şi altă structură de studiu, atât în format fizic, cât şi digital.

În 2014, pentru admiterea la liceu, evaluarea naţională va avea o importanţă mai mare decât mediile din anii de gimnaziu. Astfel, media obţinută la acest examen va conta în proporţie de 75 la sută din nota de admitere faţă de 50 la sută cum era până acum. Prin urmare, mediile din gimnaziu vor avea o pondere de doar 25 la sută.

Simulările pentru bacalaureat vor începe cu un an mai devreme. Dacă până acum erau date doar în clasa a XII-a, începând din 2014 elevii vor avea astfel de teste şi pe parcursul clasei a XI-a.

Şi admiterea la facultate se va face pe alte criterii. Notele din timpul anilor de liceu nu vor mai conta, astfel pentru absolvenţii de liceu singurul bilet de intrare în universităţi va fi examenul de bacalaureat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri