Școală cu clasa împărțită în jumătate. Monica Anisie face precizări: Elevii de acasă urmăresc online lecția din clasă

Data actualizării: Data publicării:
Scoala online eleva in fata laptopului
Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat marți seara la Digi24 că în cazul în care o școală adoptă sistemul hibrid - învățământ clasic în combinație cu școală online - copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă. 

Întrebată dacă profesorul care desfășoară ora la clasă va trebui apoi să reia toate orele și online, ministrul Monica Anisie a precizat că acel profesor nu va munci dublu. „Transmisia se face din școală. Deci, în clasă, profesorul intră, intră pe platformă, se conectează și elevii care sunt acasă și urmăresc live ce se întâmplă în clasă. Deci, profesorul își desfășoară ora normal, cu elevii din clasă, și urmăresc lecția respectivă și cei de acasă”, a precizat Monica Anisie. „De cele mai multe ori, și elevii pot face lucrul acesta (conectarea la platformă a profesorului pe care îl așteaptă la oră - n.r.)” pentru a economisi timp, a adăugat ministrul educației.

Citiți și:  Monica Anisie: Ar fi bine ca rotația elevilor, în cazul școlilor cu sistem hibrid, să se facă la două săptămâni

În ceea ce privește recuperarea materiei pierdute anul trecut, fiecare profesor va trebui să-și facă o evaluare la clasă, iar Ministerul Educației le va pune la dispoziție niște repere metodologice pentru a-i ajuta să recupereze decalajele de învățare. Ministrul a adăugat că din discuțiile pe care le-a avut cu profesorii, aceștia i-au spus că 90 la sută din materia pe care o mai aveau de predat au reușit să o transmită în perioada suspendării cursurilor. „Acum, ei trebuie să facă o evaluare și asupra a cât au învățat sau au reținut elevii. Trebuie să facem o analiză sinceră și colegii mei profesori să aplice ceea ce noi în aceste repere metodologice am prezentat. Am realizat chiar și planificări sau sugestii de planificări, ca să le dăm posibilitatea de a se orienta pentru predarea materiei în anul școlar următor”, a menționat Monica Anisie.

Monica Anisie a fost întrebată și dacă are în vedere angajarea unor cadre didactice suplimentare, așa cum a făcut de pildă Italia, care a adus profesori pensionari, însă ministrul educației a dat vina pe Parlament și pe anumite schimbări legislative care o împiedică să facă acest lucru. „Sunt două săptămâni de când am trecut în Guvern un proiect de lege şi am cerut procedură de urgenţă pentru a trece proiectul prin Parlament. Însă nu s-a discutat încă. Sper că responsabilitatea parlamentarilor este una majoră şi vor discuta acest proiect de lege şi să avem posibilitatea să organizăm concursuri pentru personalul didactic şi pentru personalul nedidactic”, a declarat Monica Anisie, care a subliniat că este nevoie în special de personal auxiliar în unitățile de învățământ preșcolar.

Monica Anisie a mai anunțat la Digi24 că Ministerul Educației va pune la dispoziția elevilor și părinților o linie de TELVERDE pentru a primi răspunsuri la toate întrebările pe care le au în legătură cu începerea școlii.

O altă linie de TELVERDE există deja pentru directorii de școli și autoritățile locale care vor să afle cum pot accesa fonduri europene pentru a achiziționa materiale necesare școlii.

Citiți și:  Anisie explică în ce condiții pot opta părinții doar pentru școala online. Documentele necesare

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri