Şcoală de stat pe banii părinţilor. Fondul clasei, subiect de dispută

Data publicării:
Elevi inceput de scoala inquamphotos.com septembrie 2015

Teoretic, învăţământul din România este gratuit. Practic, la începutul fiecărui semestru, elevii sunt anunţaţi că şcoala are fel de fel de nevoi pentru care li se cer bani. Profesorii nu mai colectează aceşti bani - nu le permite legea. Sarcina a fost preluată de părinţi. Iar unii sunt revoltaţi de asta.

Ne-au pus să dăm cu lavabil, să facem nişte calcule, să reparăm parchetul, să schimbăm lambriul de pe pereţi, să reparăm băncile, cam tot ce se poate face într-o clasă şi nu mi se pare ok. Mi se pare foarte mult. Adică să dai şapte milioane (700 de lei, n.r.) la începutul fiecărui an, separat de rechizite şi manuale şi ce mai trebuie să mai cumpărăm mi se pare o sumă mare”, a mărturisit un părinte.

Acest tată a refuzat să mai cotizeze, aşa că şi-a mutat copilul la o altă şcoală, unde nu se cer bani. Practica există însă în mai tot sistemul, aşa că reprezentanţii elevilor îi cer oficial ministrului Educaţiei să o stopeze.

Am cerut ca în legislaţia românească să existe sancţiuni explicite şi care să nu permită în continuare colectarea fondului clasei sau al şcolii. De fapt, această cutumă a fondului şcolii este un efect al cauzei nefinanţării sistemului, nefinanţării complementare a unităţilor de învăţământ de către autoriăţile locale”, a spus Andrei Turtică, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Şi sindicatele din Învăţământ ştiu că autorităţile locale nu se zbat să asigure şcolii tot ceea ce prevede legea.

Trebuie ca statul român să facă eforturi, să asigure fonduri suficiente. Părinţii până la urmă sunt contribuabili, deci ei contribuie la bugetul de stat cu impozite şi taxe, şi nu este corect să vină cu bani suplimentari pentru a cumpăra perdele sau să se raşcheteze parchetul sau să se pună geamuri”, este de părere şi Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Prinşi la mijloc, părinţii nu prea au de ales. „Sunt de acord pentru că lipsesc o grămadă de lucruri în şcoala respectivă. Nu sunt de acord pentru că Guvernul ar trebui să facă asta, nu noi”, a spus un părinteAnul trecut au refăcut curtea, anul aceasta s-a facut sala de sport. Asta este şcoala noastră gratuită de stat. Plătim milioane”, a mărturisit o mamă.

Ministrul Educaţiei nu e de acord cu strângerea de bani în şcoli, dar spune că nu le poate interzice părinţilor să facă asta.

Trebuie să facem deosebirea dintre a se solicita bani pentru fondul clasei şi a contribui voluntar. Pentru că activitatea de voluntariat este foarte bună”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri