Școli fără apă potabilă și cu ziduri care stau să cadă, cu trei săptămâni înainte de începerea anului școlar

Data publicării:
robinet lighean scoala

La Zăvoaia, o comună aflată la doar 60 de kilometri de Brăila, nu a curs niciodată apă potabilă.

„La începutul fiecărui an școlar, copiii sunt instruiți de cadrele didactice. Ei sunt învățați, vin cu sticluța de apă în gentuță”, spune George Cioacă, directorul adjunct al Școlii gimnaziale Zăvoaia.

Autorităţile sunt însă optimiste, iar din toamnă, localitatea ar trebui să intre în secolul 21.

„În momentul de față, nu avem apă potabilă. Se lucrează la alimentarea cu apă, suntem în proporție, să spun de 99%”, spune Stănică Drugău, primarul comunei Zăvoaia.

Situaţia nu este mai bună nici la oraş. La această şcoală, de exemplu, nu există grupuri sanitare în incinta școlii, iar acoperișul are probleme. Și nici nu este de mirare, clădirea are o vechime de peste 120 de ani și nu a fost niciodată reabilitată.

„Cât de cât ne-a permis bugetul am reparat și curtea școlii, în spate avem toaleta cadrelor didactice, distanța nu este foarte mare între localul școlii și toalete”, spune Neaga Susanu, directorul Școlii generale Nikos Kazantzakis din Brăila.

Situaţie similară şi în Vrancea, unde sute de copii vor începe şcoala în plin şantier sau în clădiri şubrede, vechi de peste 100 de ani.

„La ultimul cutremur deja ne-a căzut la o clasă o parte din tavan, iar cele trei clase au avut probleme cu pereţii. Au fost crăpături destul de urâte”, spune directoarea școlii.

Sunt şi şcoli unde proiectele de reabilitare fie au fost blocate după ce constructorii au intrat în faliment, fie nu au mai primit finanţare pentru continuarea lucrărilor.

„E problemă cu licitaţia acolo, până se rezolvă contestaţiile trece destul timp”, spune Radu Rusu, inspector şcolar.

Din cele 508 unităţi de învăţământ din judeţul Vrancea, doar 180 au autorizaţii sanitare de funcţionare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri