Școli fără autorizație, în lipsa fondurilor

Data publicării:
scoli fara autorizatie 08 08 2015 captura

Iaşiul este unul dintre judeţele cu mari problemel la şcolile din mediul rural. O treime dintre din cele aproximativ 600 de şcoli au nevoie de reparaţii capitale sau de utilităţi. În comuna Rediu, de exemplu, şcoala generală în care ar fi trebuit să înveţe, peste doar o lună, două sute de copii, are acoperişul distrus de grindină. Singura soluţie este ca elevii să facă ore în ture, la grădiniţa din comună ori la alte şcoli din apropiere.

„Am protejat cât am putut toată aparatura. Aici avem chiar, uitați, xeroxul, l-am protejat. Și acum curge apă.

- Și ligheanul?

- Ligheanul l-am pus ca să mai adunăm apa, că aici e zona unde curge cel mai puternic”, spune directorul unei școli.

Din păcate, speranţele sunt infime, pentru că autorităţile n-au bani de reparaţii.

Ștefan Paraschiv, viceprimar Rediu: Peste 50.000 de euro costă, în urma expertizei făcute de expert.

Reporter: Primăria are acești bani? Nu avem!

În altă comună ieşeană, Costuleni, şcoala funcţionează de ani buni fără autorizaţie, iar copiii şi profesorii sunt într-un real pericol.

Constantin Străinu, director școală: Exteriorul, tabla, tâmplăria trebuie schimbată pentru că nu a fost schimbată din momentul în care s-a dat școala în funcțiune, în 1972.

Dumitru Harabagiu, primarul comunei Costuleni: Toți pleacă în concedii și se întorc pe 1 septembrie și se întreabă cum arată școala. Vor avize, vor de toate. În ce condiții, care condiții ? Nu sunt condiții, pentru că nu le creăm. Nu avem cum.

Reparaţiile ar costa peste patru milioane de lei, o sumă uriaşă pentru bugetul localităţii.

Pentru cele mai multe şcoli ieşene, cea mai mare problemă este lipsa alimentării cu apă curentă.

Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: Principala problemă a fost apa, alte probleme. S-au referit la clădirile necorespunzătoare, neconforme, mobilierul vechi, iluminatul artificial necorespunzător, grupuri sanitare vechi de tip latrină fără apă curentă.

Peste 2.500 de şcoli din întreaga ţară n-au autorizaţie sanitară. În urmă cu patru luni, ministrul Educaţiei promitea o rezolvare rapidă.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Angajamentul a fost ca până la sfârşitul anului şcolar 2015/2016 să nu mai existe nicio şcoală fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Printr-un parteriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, există şi resursele financiare pentru lucrările prin care aceste şcoli să deţină autorizaţie sanitară de funcţionare.

Până acum, totul a rămas la stadiul de promisiune. La fel ca şi în anii trecuţi, în şcolile cu probleme cursurile se vor ţine pe răspunderea cadrelor didactice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri