Școli nepregătite pentru elevi

Data publicării:
scoli

Şcoala din satul Chetrosu, judeţul Vaslui stă să cadă. Geamurile sunt sparte, iar ţigla se desprinde de pe acoperiş. Nici în interior, şcoala nu arată mai bine. Mobilierul este vechi, pardoseala a fost cârpită cu scânduri, iar din tavan se desprind bucăţi de lemn şi lut.

Nu o duc mai bine nici elevii din alte sate din judeţ. În lipsa unor şcoli, copiii învaţă prin vecini. La propriu. „Ar fi fost mai bine să fi fost şcoala normală. Nu în casă locuibilă. Aici oricând s-ar putea să nu mai meargă şi să ne trezim că nu mai avem unde da copiii”, spune un părinte.

Explicaţiile sunt aceleaşi mereu. „O situație foarte dezastruoasă. Nu au fost bani, când nu sunt bani, se mișcă lucrurile greu. Dacă nu s-au mai alocat bani, nu a mai fost finanțare, au rămas cam cum se văd acum”, descrie situația Neculai Ibănescu, primarul comunei Ghergheşti, judeţul Vaslui.

În Galaţi, un colegiu din centrul oraşului are toaletele în curte. Există şi o scuză oficială. Clădirea este închiriată şi nu se pot face investiţii majore.

Georgeta Chifu, directorul Colegiului Naţional Al. I. Cuza spune că „s-a făcut o igienizare, am schimbat vasele de toaletă, cât s-a putut am văruit.”

Aceeaşi situaţie şi în Constanţa. În şcoala din satul Lespezi, Consiliul Judeţean a investit în urmă cu doar doi ani 80 de mii de lei. Autorităţile au dat bani pentru termopane, uşi, şi chiar wc-uri și chiuvete noi, deși școala nu este racordată la rețeaua de apă. Așa că, cei 200 de elevi învață acum într-o școală modernizată, dar cu grupuri sanitare tot în curte. Edilii speră ca măcar următoarele generații de școlari să aibă parte de condiții decente.

În Constanţa din 496 de şcoli, 33 încă nu au autorizaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri