Se mai face carte la țară? Cazul elevei care a intrat cu notă mare la liceu, fără nicio oră de meditații

Data publicării:
angelica tudorache

În Ocnița, satul în care mai bine de jumătate dintre elevi au picat la Evalurea Naţională, Angelica a reuşit să obţină 9,60! Este cea mai mare notă luată vreodată de un copil de la şcoala din judeţul Dâmboviţa la acest examen. Aşa că oamenii din sat vorbesc despre adolescentă la superlativ. Cu atât mai mult, după ce au aflat că eleva nu a făcut nici măcar o oră de meditaţie!

La școală, este îndrăgită de toată lumea:

„Este un copil minunat! Este un copil pe care toţi profesorii l-ar dori la clasă”, spune Cristina Stanciu, directoarea școlii de la Ocnița.

„O fată foarte respectuoasă, cu un bun-simț extraordinar!”, confirmă profesoara de geografie, Vasilica Suciu.

„Un copil cuminte, un copil educat, un copil responsabil” - e caracterizarea pe care i-o face Violeta Dumitrescu, bibliotecară.

Mereu am zis că nu pot înseamnă nu vreau!” - se portretizează, cu o maturitate surprinzătoare, însăși Angelica Tudorache, proaspăta absolventă de clasa a VIII-a.

La Evaluarea Naţională, Angelica a luat 9,60! Cea mai bună medie a unui elev din satul Ocnița, judeţul Dâmboviţa, la acest examen. Asta în condiţiile în care mai bine de jumătate dintre colegii ei au picat.

Cum se explică succesul adolescentei? Mai ales că a muncit de una singură şi nu a luat nicio oră de meditaţii?

„Ţi-am mai spus şi la ore! Îţi mulţumesc că te-am avut elevă!” - i-a spus la despărţire directoarea Cristina Stanciu.

„Şi eu vă mulţumesc, doamnă! Pentru tot ajutorul!”, îi răspunde Angelica.

Rezultatul Angelicăi nu este, totuși, întâmplător! În şcoala gimnazială eleva a avut medii foarte bune: 9,96 în clasa a VI-a, 9,97 într-a VII-a şi ...10, într-a VIII-a!

Am avut încredere în mine, nu m-am panicat, pentru că ştiam că asta e cel mai important. Ştiam că mai presus de inteligenţa pe care o avem cu toţii este inteligenţa emoţională. Adică să fim noi stăpâni pe noi şi să avem încredere în noi că reuşim”, explică eleva.

„Ea a învăţat mult mai mult faţă de ceea ce ceream noi la clasă”, dezvăluie Vasilica Suciu, profesoara de geografie.

„Era copilul care nu aştepta să primească exerciţiu diferenţiat în clasă - pentru că ea chiar avea nevoie”, spune Cristina Stanciu.

„Eu mă gândeam că ea, fiind în această clasă, cu asemenea salturi, mă gândeam că se poate lăsa. Dar de unde? Ea s-a menţinut pe această linie de vârf şi pe ea nu a deranjat-o că era într-o clasa mai slabă”, arată profesoara de geografie.

„Pentru ea a fost încă o muncă în plus faptul că nivelul de lucru la clasă nu a fost cel foarte ridicat, la care ea putea face faţă. Tocmai de aceea meritul ei este unul în plus”, explică directoarea Cristina Stanciu.

Angelica vrea să demonstreze că pentru a reuşi nu trebuie să te naşti într-unul dintre cele mai mari oraşe din ţară sau să înveţi la cele mai bune şcoli. Este suficient doar să îţi doreşti şi să munceşti, pentru visul tău.

Poate unii cred că nu există condiţii aici. Sau poate cred că chiar nu se face carte, cum am mai auzit de la unii părinţi sau colegi care au plecat şi au zis: nu am mai stat la Ocnița, că nu se face carte. Nu este adevărat, pentru că rezultatele se văd. Şi pentru că se văd rezultatele este o dovadă că aici chiar se învaţă”, pledează Angelica.

Eleva din Ocnița spune că niciodată nu a învăţat pentru a avea note mari: „O notă era acolo în catalog, iar eu trebuia să văd pentru ce era nota aceea”.

„Învaţă pentru ea! Pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe”, confirmă directoarea Cristina Stanciu.

„Nu am fost niciodată pe principiul de a învăţa pentru notă sau să uit lecţia. Mi-a plăcut întotdeauna ca să învăţ şi ca să ţin minte. Şi să am cunoştinţe. Dacă mă întreabă cineva, să ştiu să îi zic”, mărturisește fata.

Angelica şi-a făcut, deja, planuri pentru următorii ani: „Vreau să urmez Colegiul Economic Ion Ghica, iar apoi ASE”.

Primul punct a fost deja îndeplinit. Eleva a fost admisă la Colegiul Economic Ion Ghica.

„Va fi un licean foarte bun, o elevă de top la liceul Ion Ghica. Nu am niciun dubiu în sensul acesta. Şi va fi un student foarte bun. Şi un profesionist”, o spune, cu convingere, directoarea Cristina Stanciu.

„Toată lumea se bucură, toată lumea îşi doreşte să aibă un copil aşa ca ea”, afirmă Violeta Dumitrescu, bibliotecară.

Angelica Tudorache are un mesaj pentru toţi tinerii din România, pe care îi îndeamnă să nu renunţe la visurile lor. „Eu cred că România chiar are nevoie de noi şi aici e ţara mea. Şi sunt mândră de ea! Şi aici aş rămâne! Pentru că sunt o grămadă de facultăţi şi de colegii în România, că este păcat să plec în altă ţară”, spune eleva Angelica Tudorache.

Bine ar fi să o asculte şi adulţii!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri