Se țin sau nu concursurile private în școli? Părinții și elevii nu mai înțeleg nimic

Data publicării:
elevi scoala buna-1

Plătiți de stat, învăţătorii şi profesorii nu ezită să promoveze concursuri şcolare private pentru elevi, începând de la clasa pregătitoare şi până la liceu. Taxele variază între 20 şi 50 de lei pentru fiecare etapă. Iar copiii primesc multe diplome de participare.

De obicei, învăţătoarea le spune la începutul semestrului când o să fie toate concursurile. Fie Euclid, fie Lumina Math, mai multe (...) Parcă a strâns o mămică. Nu ştiu exact cum este. Ăsta micu' cere banii, noi îi dăm lui şi el ori îi dă unui coleg, nu ştiu exact cum e”, mărturisește un părinte.

Ministerul Educaţiei a interzis, prin lege, astfel de practici, printr-un ordin de ministru aprobat în urmă cu două luni. Practic, organizatorii acestor concursuri nu au voie să mai strângă bani şi nici să mai ţină probele în şcoli.

Totuşi, la sfârșitul săptămânii trecute, în zeci de şcoli din Bucureşti s-a organizat a doua probă a concursului de matematică Euclid. Cu o săptămână mai înainte, se organizase și proba de limbă română a concursului ce poartă numele matematicianului antic.

Deocamdată este o informaţie pe care mi-o prezentaţi în momentul de faţă. Eu vă pot spune care este punctul de vedere oficial al Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi al Inspectoratului Şcolar. Evident că vom cerceta şi vom vedea despre ce este vorba. În acest moment nu vă pot da alte informaţii. Eu pot să vă spun că este momentul să fie ordine şi din acest punct de vedere”, a declarat pentru Digi24 Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului București.

Acelaşi concurs de matematică a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute şi la Arad, unde conducerea Inspectoratului Şcolar ridică din umeri.

Nu ştim de lucrurile astea şi în mod normal părinţii ar fi trebuit să ne sesizeze în scris sau să ne sesizeze ca să putem interveni. Până la urmă fiecare şcoală este cu bucătăria ei proprie şi îşi asumă”, a declarat Mariana Tocaciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Părinţii sunt convinşi că aceste concursuri sunt importante, deși plătesc bani grei pe un teanc de diplome nerecunoscute de nimeni.

Reporter: Sunteţi de acord cu astfel de concursuri private?

Părinte: Categoric da. Încurajează generaţia, îl testezi din timp, poţi să ştii încotro te îndrepţi.

Alt părinte: Se verifică o cunoştinţă a copilului pe care a acumulat-o într-o anumită perioadă.

Reporter: Şi faptul că se cer bani pentru asta?

Părinte: Se acoperă nişte cheltuieli care trebuie şi ele acoperite. E o logistică. Interzis este că vrea cineva. Cineva care are interese.

Cangurul”, alt concurs privat extrem de popular, atrage anual peste 100.000 de elevi. Din taxele de înscriere, aproximativ 400.000 de euro se transformă totuși în premii. Primii 500 de copii la nivel naţional pleacă în tabere în ţară şi în străinătate. Următoarea probă va avea loc în februarie. Nu e clar încă unde.

O să intrăm, probabil, pe locaţii care nu ţin de învăţământul preuniversitar. Probabil de învăţământ superior sau Palatul Copiilor sau poate şcoli particulare. Am început să discutăm în diverse judeţe cu astfel de instituţii”, a declarat pentru Digi24 Corina Cîrtoaje, organizator „Cangurul”.

Nu stă în competenţa MinisteruluI Educaţiei să interzică derularea unor concursuri oriunde pe planetă. În ceea ce ne priveşte ne-am exprimat punctul de vedere vizavi de derularea concursurilor în instituţiile preuniversitare de stat. Vom aduce la cunoştinţa universităţilor faptul că nu este un concurs acreditat şi susţinut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Există concursuri organizate de către Ministerul Educaţiei şi inspectorate cu titlu gratuit suficient de multe pentru toate disciplinele ca să nu fie nevoie de susţinerea şi încurajarea acestor concursuri care se fac cu un soi de taxe din partea elevilor”, a declarat pentru Digi24 Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

După cum arăta o anchetă Digi24 realizată anul trecut, părinţii plătesc anual milioane de euro pentru verificarea competenţei copiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri