Senatorii propun noi criterii pentru pensionarea profesorilor

Data publicării:
clasa

  

Dacă îşi dau seama că nu mai dau randament, profesorii care se apropie de vârsta pensionării vor trimite o solicitare către Consiliul de Administraţie al şcolii. În ea, vor trebui să prezinte motivele pentru care nu mai sunt pot să aibă rezultate în învăţământ.

„Cunosc fenomenul şi din familie, profesorii au o uzură la nivel de concentrare, răbdare cu elevii şi cu studenţii, au o uzură mult mai mare. Este important ca ei să aibă randament şi nu să-i ţinem într-o funcţie, într-un post chiar dacă ei nu se mai gândesc atât de mult la rezultatul muncii lor sau la performanţa pe care ei pot să o facă”, spune Sorin Bota, senator PSD.

„Această meserie de dascăl impune un consum nervos absolut fantastic. Unii fac faţă şi n-au o problemă, se adaptează mai uşor, alţii obosesc mai uşor. Nu este bine să stresăm sistemul cu cei care doresc să plece din sistem mai repede”, afirmă Ecaterina Andronescu, senator PSD.

Social-democraţii susţin că mulţi alţi profesori rămân în sistem după vârsta de pensionare şi că nu ar fi o problemă dacă unii ar dori să se pensioneze mai repede.

„În proiectul de lege am spus că trebuie să iasă cu pensie întreagă”, spune Liviu Pop, senator PSD.

Sunt foarte mulţi care sunt atât de pasionaţi de profesiune încât nu se pot desprinde de ea. O fac cu putere, o fac cu foarte multă determinare şi ca urmare mă aştept ca asemenea persoane să nu îşi dorească o asemenea lege, dar pentru cei care au nevoie cred că este binevenită”, adaugă Ecaterina Andronescu.

Senatorii PSD au scris greşit un proiect de lege

Numai că proiectul de lege a fost scris greşit. În varianta celor din PSD, un dascăl s-ar putea pensiona după 25 de ani de muncă pentru femei şi 35 de ani de muncă pentru bărbaţi. Legea prevede însă cu cinci ani mai mult pentru fiecare categorie.

Da, e o greşeală pe care o să o reparăm la comisii, de tehnoredactare, este vorba de 35 de ani. Îmi asum greşeala, chiar dacă nu am făcut-o eu, a făcut-o cine a tehnoredactat, dar este vorba de minimum 35 de ani”, susține Liviu Pop, senator PSD.

Proiectul de lege a fost depus înaintea vacanţei parlamentare în Camera Deputaţilor, votul final urmând să fie dat în Senat, cel mai probabil, la finele anului acesta sau la începutul anului viitor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri