Sfârșit de an școlar. Ultimul clopoțel a răsunat în gol

Data publicării:
directoare sunand ultimul clopotel in fata scolii
Ultimul clopoțel a sunat în fața unei școli aproape pustii la finalul unui an atipic din cauza pandemiei Foto: captură TV

Milioane de elevi trimişi în vacanţă forţată, sute de mii de absolvenţi vitregiţi de sentimentul că pot cuceri lumea şi frământaţi de teama de necunoscut. Vineri, 12 iunie 2020, ar fi trebuit să sune ultimul clopoţel în anul școlar 2019-2020. A răsunat în gol însă. Școlile au fost pustii în ultima zi de şcoală. Triști au fost elevii, mai ales cei din ultimul an, triști au fost și profesorii. Iar acolo unde s-a putut, festivităţile s-au mutat pe internet. Fără a avea însă același farmec. 

„Buna ziua, dragii mei! Gata, acesta este ultimul clopotel!”

Un clopotel aproape amuţit sună într-o curte goală. Pentru doar doi copii aflaţi la şcoală nu pentru festivitate, ci pentru pregătirea examenelor.

„Dragii mei, ma bucur că ați terminat cu 10 pe linie, sunteți mândria școlii! 10 pe linie în 4 ani de zile și pentru acestea noi vă mulțumim din suflet și vă așteptăm cu drag, așa cum îi așteptăm pe toți foștii noștri elevi”, le spune Paula Copăcel, directorul școlii gimnaziale nr. 59 din București.

 „E atât de dureros să știi că au muncit 8 ani de zile și că aveau nevoie de această perioadă în care să fie lăudați, cunoscuți de comunitate. Însă noi ne-am gândit la o surpriză pentru ei. După ce au terminat examenele, o să le organizăm o festivitate în aer liber, cu distanțare”, promite Paula Copăcel.

Sunt emoţii furate și vise neîndeplinite. Două generaţii de elevi, de vârste diferite, pe umerii cărora au apăsat nu doar griji similare cu cele ale adulţilor, ci şi emoţiile marilor examene.

„E destul de trist să văd școala goală”, mărturisește Rareș, elev.

„În această zi, am rememorat toți cei 8 ani petrecuți împreună cu profesorii noștri, cu colegii noștri cu care ne-am creat o fundație puternică”, spune Ingrid, elevă. Ea dezvăluie cum își imagina aceste momente finale ale școlii: „Toți copiii adunați în curtea școlii, urcând pe podium, aplaudați de ceilalți și să ne spunem ultimele cuvinte și amintiri profesorilor și să le mulțumim pentru toată dedicarea pe care ne-au acordat-o în toți acești ani”.

Părinții înțeleg și ei frustrarea copiilor care sunt lipsiți de momentele la care au visat.

„Am încercat să ne pregătim să aibă parte de festivități foarte frumoase, ceva nemaivăzut, dar de fapt a fost nemaivăzut că n-a mai fost”, spune, glumind cu amărăciune, un părinte.

„Le lipsesc tuturor îmbrățișările de final, cu doamnele profesor, festivitatea de premiere care avea loc în acestă curte și emoția aceea de final”, confirmă o altă mămică.

„A fost un an școlar atipic, dar am reușit să ne adaptăm foarte bine, sunt mulțumită de rezultatele copiilor și s-a văzut munca de echipă”, spune o învățătoare din Argeș.

Chiar dacă ceremoniile de final au lipsit, mai multe unităţi de învăţământ au căutat soluţii pentru a le reda elevilor un strop de bucurie.

La Colegiul Militar Alba-Iulia a fost o ceremonie în curte, cu respectarea distanței fizice. 

„Supărați suntem cu toții, dar trebuie să trecem peste această supărare și să rămânem optimiști, pentru că rămânem sănătoși, ne vom îndeplini obiectivele puse înainte și că, din septembrie, ne vom întâlni și vom începe școala cea adevărată” - a fost mesajul transmis de conducerea școlii.

În alte școli, directorii și-au reîntâlnit elevii în fața laptopului: „Mă bucur că într-un fel sau altul am găsit această soluție de desfășurare a cursului festiv”.

„Emoțiile sunt la fel de mari, această pandemie nu a reușit să ne ia acest lucru”, spune cu convingere o elevă.

Luni, 15 iunie 2020, pentru absolvenții claselor a VIII-a încep primele emoții: au prima probă din cadrul examenelor de la Evaluarea Națională.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri