Simulare bacalaureat 2018. Subiectele la limba română

Data actualizării: Data publicării:
bac

Elevii claselor a XII-a şi a XI-a au început luni simularea pentru examenul de Bacalaureat. Prima probă a fost cea de limba şi literatura română.

Elevii de clasa a XII-a, profilul real, au avut de prezentat la subiectul al treilea particularitățile unui roman interbelic studiat, la subiectul al doilea au avut de comentat o poezie de Tudor Arghezi, în timp ce la primul subiect au avut un fragment din Cella Delavrancea, Un secol de viață, pe baza căruia au fost formulate cerințe de vocabular și înțelegere a textului, precum și elaborarea unei scurte compuneri despre importanța primei impresii într-o relație de prietenie.

La profilul uman, la clasa a XII-a, subiectele 1 și 2 au fost identice, iar la subiectul al treilea au avut de prezentat particularităţile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

SUBIECTELE ȘI BAREMELE DE REZOLVARE  - aici. 

Elevii de clasa a XI-a de la profilul real au avut de prezentat particularitățile unei nuvele studiate, iar cei de la uman au avut de prezentat particularitățile unui text poetic semnat de Mihai Eminescu.

La subiectul 1, comun ambelor profiluri, textul a fost un fragment aparținând Ecaterinei Logadi (fiica lui Caragiale), „Din amintirile mele despre tata”, iar cerințele au vizat noțiuni de vocabular și de înțelegere a textului.  La compunere, au avut de redactat un text în care să argumenteze dacă libertatea de a alege trebuie să fie cultivată sau nu încă din copilărie, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras, cât și la experiența culturală/personală.

Subiectul al doilea a fost un scurt fragment din genul dramatic, Vasile Alecsandri - Sânziana și Pepelea, iar elevilor li s-a cerut să prezinte rolul notațiilor autorului. 

Vedeți aici subiectele la profiulul real clasa a XI-a:

Vedeți aici subiectele la profilul uman clasa a XI-a:

Elevii au început să iasă din săli după două ore și au spus că li s-au părut abordabile subiectele.

„Mi s-a părut destul de uşor. Chiar speram să fie interbelic şi am avut noroc”, a declarat unul.

„A fost romanul psihologic, a fost totul bine. Trebuia să îţi alegi, eu am ales Ultima noapte...”, a dezvăluit un altul.

„Am ales Moara cu noroc. Mi s-a părut că Alexandru Lăpuşneanu are o temă mult mai grea. Şi Moara cu noroc are o temă care este prezentă şi azi, înavuţia şi setea pentru bani”, spune un elev de clasa a XI-a.

Profesorii cred că aceste subiecte nu ar trebui să îi pună în dificultate pe elevi: cei de a XI-a au avut libertatea de a alege orice nuvelă, iar cei de a XII-a puteau alege, la fel, orice roman. Faptul că ei se rezumă la 2-3,de fiecare dată, este pentru că aşa sunt învăţaţi la clasă, cred experţii.

„E importantă asimilarea unor cunoştinţe teoretice, dar înnoirea panopliei de texte și autori utilizate le clasă cred că este o idee foarte bună. Ar stimula lectura şi ar crea cititori noi acolo unde vorbim de cititori blazaţi, obosiţi”, a declarat pentru Digi24 Cristina Tunegaru, profesoară de limba română.

„Subiectele sunt gândite astfel încât să testeze cunoştinţele elevilor. Sunt gândite potrivit programei şcolare parcurse până în acest moment de elevi”, a precizat Cătălina Toma, purtătoare de cuvânt a Ministerului Educației.

În Capitală, aproape 30 mii de elevi au trecut luni prin simularea examenului de bacalaureat.

Clasa a XI-a - 13.800 de elevi

Clasa a XII-a şi a XIII-a – 16.100 de elevi.

Deşi notele de la simulare nu le afectează parcursul şcolar,  au fost şi copii care au încercat să copieze.

„Avem doi elevi eliminaţi. Încercarea de fraudă sau chiar tentativa de fraudă se pedepseşte, astfel încât au fost eliminaţi din simulare”, a anunțat Mihai Manea, de la comisia de bacalaureat a Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Următoarea probă este cea la limba maternă pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale. Miercuri, elevii vor fi testaţi la matematică sau istorie, în funcţie de profil. Abia vineri, elevii de clasa a XI-a vor scăpa de examene. Doar cei care susţin bacalaureatul anul acesta vor da vineri proba la alegere a profilului.

Notele de la simulare vor fi anunţate pe 30 martie. Notele sunt orientative şi nu vor fi trecute în catalog decât dacă elevul face o cerere scrisă. 

Examenul de Bacalureat - probe scrise - începe pe 25 iunie. Elevii de clasa a XII-a au susţinut deja probele pentru competenţele lingvistice şi digitale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri