Sindicatele, despre salarizarea în funcţie de performanţă: Suntem de acord, dar criteriile trebuie să fie clare

Data publicării:
Elev-si-profesor-la-tabla

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţină că a cerut acest lucru încă din anul 2002, cu menţiunea că fiecare angajator va trebui să aibă criterii obiective şi foarte clare.

"Salariile trebuie acordate în funcţie de performanţa fiecăruia şi este corect să existe o parte fixă şi una variabilă. În educaţie, criteriul pentru partea variabilă trebuie să fie performanţa şcolară. Dacă nu se vine cu măsuri, e posibil să apară derapaje. De aceea trebuie să existe criterii de evaluare foarte obiective, altfel poate apărea subiectivismul. Pentru învăţământ ar trebui să se pună la punct un sistem de evaluare obiectiv pentru toţi elevii şi, după aceea, este nevoie de depolitizarea sistemului de învăţământ. Abia apoi se poate ajunge la astfel de măsuri. În caz contrar, există riscul să apară evaluări subiective", crede Simion Hancescu, preeşedintele FSLI.

Sanitas pune condiţii

Sindicaliştii din sănătate ar fi deschişi unei discuţii despre criteriul performanţei în salarizare doar dacă în partea fixă indicatorul de referinţă va creşte de la 600 de lei la 800 de lei şi dacă sistemul de sporuri solicitat va intra în vigoare, a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

"Toate acestea s-ar putea face repede. Dacă doresc să se plece de la aşa ceva, adică asta să fie baza, atunci putem discuta şi despre partea variabilă, dacă se doreşte acest lucru pentru a-i premia pe cei performanţi. Dar cine se ocupă de criterii? Putem fi deschişi la o asemenea discuţie", a spus Marius Sepi.

Potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, indicatorul de performanţă nu este specific contractelor individuale de muncă şi nu poate fi introdus decât ca instrument care să stea la baza unor bonusuri financiare, nu şi pentru diminuarea veniturilor salariale.

E greu de stabilit criterii pentru multe domenii

"Va fi dificil să identifici criterii de performanţă în multe domenii. Spre exemplu pentru cineva care lucrează la registratură. Ce criteriu introduci să înregistreze 100 de documente pe zi? Ce să facă? Să iasă pe stradă şi să se roage de lume să vină la ghişeu să înregistreze documente?", a declarat Dumitru Costin.

Acesta consideră că guvernele României fac legi de salarizare multiple fără să aplice vreuna.

"România tot face legi de salarizare. A mai făcut două legi în perioada 2008 - 2009. Nu a aplicat niciuna dintre ele până în momentul de faţă. Suntem specialişti la făcut legi pe care nu le aplicăm", a spus liderul sindical.

Acesta consideră că introducerea indicatorului de performanţă poate lăsa loc abuzurilor.

"Un mecanism de stimulare e binevenit, dar dificil de pus în practică. Actuala lege este corectă, dar cred că a lipsit evaluarea individuală a lucrătorilor. Ea se face superficial şi pe ochi frumoşi, rezultatele la concursuri se ştiu dinainte. Lipseşte curajul politic, voinţa pentru evaluarea corectă a resurselor umane şi lipsesc resursele financiare", a mai spus Costin.

Citiţi şi: Salariile bugetarilor vor include o parte variabilă în funcţie de performanţa profesională individuală 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri