Sindicatele din învățământ, după ce profesoara înjunghiată a fost găsită și ea vinovată: „Este inadmisibil”

Data publicării:
profesoara injunghiata

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) condamnă decizia membrilor comisiei de cercetare din cadrul Colegiului „Spiru Haret” - Ploieşti care consideră că profesoara care a fost înjunghiată în faţa cancelariei pe 29 ianuarie 2019 se face vinovată de nerespectarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare şi solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să intervină în acest caz.

„Este inadmisibil să i se impute faptul că nu a supravegheat intrarea în unitatea de învăţământ alături de portar. Cum ar fi schimbat situaţia de fapt, deosebit de gravă, dacă profesoara ar fi fost la intrare? Agresorul nu şi-ar fi continuat planul? Oare, membrii comisiei nu ar trebui să aibă un alt obiectiv, respectiv acela prin care să dispună toate măsurile prin care un astfel de incident să nu mai aibă loc? Solicităm pe această cale Ministerului Educaţiei Naţionale să intervină în acest caz în care, din păcate, cadre didactice din acea unitate de învăţământ demonstrează nu doar superficialitate, ci lipsă de empatie faţă de propria lor colegă aflată într-o situaţie de o gravitate ieşită din comun şi un total dezinteres faţă de problema reală: o profesoară a fost înjunghiată într-o unitate de învăţământ!” , susţin reprezentanţii FSLI, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

De asemenea, FSLI atrage atenţia tuturor angajaţilor din învăţământ, dar şi opiniei publice şi factorilor de decizie din această ţară, asupra unei situaţii extrem de grave cu care se confruntă întreg sistemul de învăţământ:

„Angajaţii din învăţământ sunt vulnerabili în acest moment în faţa oricărei forme de agresivitate care se poate petrece în orice unitate de învăţământ, fără să se poată apăra direct. Unităţile de învăţământ au fost transformate, din cauza legislaţiei care, fie nu se aplică, fie are mari lacune, în spaţii în care violenţa nu poate fi prevenită sau pedepsită. Avem, prin exemplul oferit de membrii comisiei de cercetare din cadrul Colegiului 'Spiru Haret' - Ploieşti, dovada clară a unor oameni care nu ştiu să vadă dincolo de prevederile unui regulament, situaţia reală: o colegă a fost înjunghiată în faţa cancelariei - un precedent extrem de periculos care ne transformă pe toţi în victimele unui sistem cu probleme grave de percepţie , dar şi de aplicare a unor hotărâri”, menţionează liderii FSLI.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii din îmvăţământ susţin că existenţa unor regulamente de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ „prost concepute şi prost aplicate” nu face altceva decât să adâncească această criză privind protecţia cadrelor didactice şi a elevilor în incita spaţiilor şcolare.

„Lipsa unei solidarităţi în faţa actului de agresiune, pasivitatea şi rea-voinţa, ne transformă pe toţi în complici ai agresorilor”, mai spun reprezentanţii FSLI.

În acest context, Federaţia sindicală cere Ministerului Educaţiei Naţionale, Guvernului României şi Parlamentului, constituirea de urgenţă a unei comisii speciale care să găsească soluţii concrete şi care pot fi aplicate imediat pentru combaterea actelor de violenţă din şcoli. „Federaţia noastră va iniţia o petiţie, cu strângere de semnături, prin care vom cere modificarea legii privind siguranţa şi securitatea unităţilor de învăţământ”, se mai arată în comunicat.

Pe 29 ianuarie 2019, o profesoară de la un liceu din Ploieşti a fost înjunghiată în faţa cancelariei cu un cuţit, în abdomen, iar agresorul ar fi un fost elev al unităţii de învăţământ.

Cel care a comis fapta are 22 de ani şi ar fi fost exmatriculat anterior din această unitate de învăţământ, el fiind în stare de ebrietate la momentul comiterii infracţiunii. După comiterea faptei, tânărul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri